Lefevere verklaart afwezigheid Alaphilippe: 'We zitten dan eigenlijk in een soort impasse waarbij we zeggen: waar gaat hij ze eraf rijden?'

Basque Country  stage 2

Ondanks zijn zware valpartij in Luik kwam het nieuws van de niet-deelname aan de Tour de France als een verrassing voor Julian Alaphilippe. Patrick Lefevere legt in gesprek met de podcast De Koers is van Ons uit waarom de ploeg tot die keuze is gekomen. 

Lefevere stelt dat marketing geen rol speelt in de keuze voor de Tourselectie. "Ik vind niet dat we zover kunnen gaan dat we niet de sportief honderd procent beste ploeg meenemen. Alaphilippe gebruik je voor tussenetappes, maar als je de koers van de laatste jaren bekijkt, dan is hij zeker niet de grondborer."

De ploegmanager is duidelijk. "Verleden jaar de eerste etappe in de Tour de France was fantastisch, dat was echt fenomenaal. Die heb ik wel tien keer herbekeken, maar de tweede rit was het al over. Daarna heeft hij zich de hele Tour gemend in ontsnappingen die het niet waard waren voor een wereldkampioen."

Volgens Lefevere moeten we dat niet verkeerd uitleggen, want Alaphilippe heeft nog altijd zijn grote waarde voor de ploeg. "Hij heeft vorig jaar ook geholpen met Cavendish vooraan te houden, dat wel. Ploeggeest kun je hem echt niet verwijten. Het is echt een ploegspeler, maar we vrezen dat de conditie niet goed genoeg is."

Hoewel Lefevere tevreden was wat hij zag op het Frans kampioenschap was dat niet genoeg om Alaphilippe mee te nemen naar de Tour de France. "Het is slechts het Frans kampioenschap. Hij zat constant vooraan en hij beweert dat hij goed is, maar goed zijn in de Tour is over drie weken. Het was zeker niet de beslissing van Julian. Hij stond niet boven op de bus te juichen, nee."

Van der Poel

De ploegbaas denkt dat Alaphilippe niet de conditie heeft om op te boksen tegen de allersterkste renners ter wereld. "Op de grote aankomsten kan hij de klimmers niet kloppen. Alaphilippe laten ze niet in de ontsnapping gaan, want ze zijn een paar jaar geleden nog niet vergeten."

"En op de aankomsten waar het er toe doet, was tot een paar jaar geleden geen sprake van Roglic, Pogacar, Van Aert en Van der Poel. We zitten dan eigenlijk in een soort impasse waarbij we zeggen: waar gaat hij ze eraf rijden en hoe gaat hij ze kloppen?"

Zaterdagochtend heeft Lefevere aan de telefoon gehangen met de wereldkampioen. Hoewel hij er niet blij mee was, had hij er begrip voor. "Hij kan goed zijn in Denemarken, maar dan krijg je de kasseien en zie je misschien hoeveel energie hij heeft verspeeld voordat we in Longwy zijn, wat zijn rit moet zijn. En dat is een rit die veel jongens aangestipt hebben. Gaudu, Van Aert, Van der Poel, die willen daar allemaal goed zijn."