Tour | Roodhooft over openingstijdrit: 'Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past'

Vrijdag is het zover: de tourstart in Denemarken. Wat kan Mathieu van der Poel tegen tijdritkanonnen als Filippo Ganna en Wout van Aert? Z'n ploegleider blikt vooruit.

Giro dÕItalia 2022 stage 21 ITT

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour z'n op de Mur de Bretagne met zoveel bravoure veroverde gele trui succesvol te verdedigen in een prachtige tijdrit. Ditmaal moet hij het geel zien te véroveren in de openingstijdrit in Kopenhagen.

Dat lijkt wat te veel gevraagd, zelfs voor fenomeen MVDP. Dat denkt ook zijn ploegleider bij Alpecin-Deceuninck Cristoph Roodhooft, die zegt dat de route door Kopenhagen zijn poulain niet heel erg ligt.

"Mathieu gaat uiteraard zijn best doen, maar ik heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij hem past. Dertien kilometer en niet heel technisch. De bochten zijn zo breed dat die ook weer rechttoe rechtaan zijn. Ik denk niet dat we kunnen hopen op een overwinning", zegt Roodhooft tegen Het Nieuwsblad.

Ook de voorbereiding op de tijdrit laat iets te wensen over. Mathieu van der Poel kan in de rit tegen de klok weliswaar beschikken over een peperduur pak, maar dat kon hij niet testen in een windtunnel.

"In de winter hadden we drie of vier dagen uitgetrokken voor echte aerotest bij Canyon, maar door coronagevallen bij hun mensen kon die niet door gaan. Nadien zaten we te dicht op de Giro om een nieuw tijdsslot te vinden", aldus Roodhooft.

Daarbij ligt de focus van Van der Poel zelf ook nog niet echt op het tijdrijden. Een voorbeeld uit de praktijk is daarbij veelzeggend. "Het is zeker niet zo dat Mathieu niet kan tijdrijden, maar voor de Giro trainde hij een keer op de tijdritfiets, die moesten we wel bij hem langsbrengen, want hij heeft er niet eentje thuis staan."

Tour de France
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022