HomeNieuwsArmstrong was weer Ullrichs reddende engel: 'Hij lag vastgebonden aan een bed,...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Dat Jan Ullrich nog een lange weg af te leggen heeft, blijkt wel uit een nieuwe ARD-documentaire over zijn leven. Daarin vertelt Lance Armstrong dat Der Jan eind vorig jaar weer de fout inging met het gebruik van bepaalde middelen.

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto’s van een lachende Armstrong en Ullrich op Mallorca. De Duitser leek weer de oude te zijn na moeilijke periodes vol drank- en drugsgebruik. Zijn oud-rivaal Lance Armstrong was hem komen opzoeken in een afkickcentrum in Zwitserland nadat Ullrich in 2018 de grip op zijn leven volkomen was kwijtgeraakt.

In een ARD-documentaire over Ullrich vertelt de Amerikaan over die keer dat hij naar Europa afreisde om zijn vriend te zien in de afkickkliniek. “Hij wist niet dat ik zou komen en zelf wist ik ook niet goed hoe ik dat gesprek moest aanpakken”, aldus Armstrong. “Ik had nog nooit iemand in zo’n toestand gezien. We hebben allemaal wel een of meer wat gekke vrienden, maar een mens die zo ver weg was, dat was verschrikkelijk moeilijk om te zien.”

Een vriend van Ullrich had het verzoek tot hulp neergelegd bij Armstrong. De laatste hoop voor Ullrich volgens die vriend. Nadien op Mallorca vertelde Ullrich over zijn moeilijke periode in Armstrongs podcast The Move. Alle ellende leek op dat moment grotendeels achter de rug, maar eind vorig jaar ging het weer mis, zo blijkt uit de documentaire. Toen heette de ziekenhuisopname van Ullrich een zware bloedvergiftiging te zijn en benadrukte Ullrich niet opnieuw verslaafd te zijn.

Vastgebonden

Die vork blijkt nu anders in de steel te zitten. De vriend van Ullrich vertelt namelijk dat de Tourwinnaar van 1997 al het werk in één keer teniet heeft gedaan tijdens een vakantie. De ex-prof ging in zijn eentje naar Cuba om volgens die vriend ‘van de aardbodem te verdwijnen.’ Toch wordt Ullrich door hem overgehaald voor kerst terug te keren naar Duitsland, maar op de terugvlucht is hij niet te houden.

Volgens de eerdere lezingen voelde Ullrich zich op de terugvlucht niet goed worden, maar nu blijkt hij alle controle te zijn verloren waarna de piloot besloot te landen op het vliegveld van Cancun. Daar zwalkt Ullrich drie dagen door de stad alvorens hij wordt opgenomen in een kliniek. Armstrong gaat wéér bij hem op bezoek. “Hij lag daar vastgebonden aan zijn bed, niet van deze wereld… Verschrikkelijk, het ergst mogelijk wat je je kunt inbeelden.”

In eerste instantie heeft Ullrich geen idee wie Armstrong is en reageert hij agressief, maar iets later komt het besef en zegt Armstrong tegen Ullrich dat hij terug moet naar de kliniek in Zwitserland. “Jan heeft kinderen, het is belangrijk dat zij opgroeien en fier kunnen zijn op hun papa. Momenteel heeft Jan een zeker evenwicht gevonden. Hij doet wat ze hem daar vragen, maar hij heeft nog een lange weg af te leggen.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Geen Harrie Lavreysen op EK baanwielrennen: ‘We kunnen hier topsnelheden niet halen’

Hij was de afgelopen jaren nagenoeg onklopbaar in de sprint (en keirin). Eigenlijk kwam...

Video | Man rijdt op kleinste fietsje ter wereld en het is hilarisch om te zien

Nee, we gaan geen flauwe grappen maken dat dit fietsje wel geschikt zou zijn...

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...