HomeTour de FranceTour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de...

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Wat gaan de eerste drie ritten van de Tour in Denemarken ons brengen? We gingen op onderzoek uit en verkenden het parkoers!

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers van de eerste drie ritten op Deens grondgebied te verkennen. Hieronder lees je passages uit dat stuk, waarin je per etappe leest wat de renners – en dus jij thuis voor de buis – kunnen verwachten. 

Etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen (tijdrit 13 kilometer)

We stappen op de stadsfiets voor een verkenning van de tijdrit. Het parkoers is vlak en snel. Het voert over 13 kilometer door de brede straten van de stad, met maar een paar scherpe bochten. Ideaal voor een powerhouse als Filippo Ganna.

We steken de Dronning Louises Bro over, die de oude stad met de hippe wijk Nørrebro verbindt. De brug is met 40.000 fietsers per dag het drukste fietspad ter wereld, volgens de Denen. Tijdens onze passage staat de digitale dagteller op 5820 fietsers – maar het is dan ook zondag.

Terug in de oude stad volgt het technische deel. We draaien het voetpad op in de haven. Waar wij slalommen tussen de toeristen, knallen de coureurs straks met hoge snelheden langs de Kleine Zeemeermin. Via een zigzag over een listig bruggetje gaat het verder naar de koninklijke paleizen van Amalienborg.

Daar klapperen de tijdritfietsen over kasseien. De eindstreep is getrokken voor het reusachtige stadhuis met zijn 105 meter hoge toren. Het gebouw is geïnspireerd op het stadhuis van Siena, dat we kennen van de aankomst van de Strade Bianche op het Piazza del Campo. De winnaar van de tijdrit ziet hier op 1 juli zijn gele droom waarheid worden.

Etappe 2: Roskilde-Nyborg (202 kilometer)

De start van etappe twee in Roskilde wordt een groot feest. Al is het maar omdat er in deze plaats in het Tourweekend een popfestival met gemiddeld 130.000 bezoekers plaatsvindt. Naast Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel zijn er bij het festival sterren als TLC en Dua Lipa. “We hopen dat de bezoekers van het Grand Départ na afloop in Roskilde blijven om van de sfeer te proeven”, zegt burgemeester Tomas Breddam.


Dat Bo Hamburger (oud-renner, gids in Denemarken, red.) nog altijd fit is, blijkt in de heuvelzone van Veddinge Bakker, waarin drie gecategoriseerde klimmen zijn opgenomen. De heuvels eindigen pal aan zee, met magistrale uitzichten over een fjord. Ik ga de beklimming van de Asnæs Indelukke (1,1km, 5,8%) aan dansend op de pedalen. Bo Hamburger sprint naar mijn wiel. In de eindfase rijden we tegen een muur op met percentages tot 11 procent. Hamburger zet de sprint in en drukt zijn wiel als een volleerd coureur als eerste over de (denkbeeldige) streep.

Dan koersen we af op de Grote Beltbrug. Er blaast een stevige zuidenwind, exact de omstandigheden waarop de Tour-organisatie op 2 juli hoopt. Christian Prudhomme heeft volgens organisator Pedersen de winddata opgevraagd van de afgelopen tien jaar op de brug.

De uitkomst: er is tijdens de Tour 40 procent kans op zijwind. Onze rit eindigt bij een uitzichtpunt – de brug is niet toegankelijk voor fietsers. Het bouwwerk maakt indruk, met een reusachtige constructie die richting de horizon loopt. Waaiers of niet, de Tourpassage op de brug gaat sowieso indrukwekkende helikoptershots opleveren.

Het profiel van de tweede etappe. | Beeld: ASO

Etappe 3: Velje-Sønderborg (182 kilometer)

Voor de derde etappe trekt de karavaan naar Jutland, het Deense vasteland. Met slechts drie gecategoriseerde beklimmingen zal de 182 kilometer lange etappe naar Sønderborg vrijwel zeker prooi zijn voor de sprinters. Start is in Vejle, dat zich afficheert als het ‘koninkrijk van de fiets’.

De heuvelachtige streek is met zijn vele beklimmingen een Deens equivalent van Zuid-Limburg. Grootste fietsevenement is de Grejsdalsløbet, met jaarlijks 4000 deelnemers voor afstanden tussen 85 en 220 heuvelachtige kilometers.

De etappe begint met een lus door de heuvels, met als eerste gecategoriseerde klim de Côte Koldingvej (1,4km, 4,4%). In deze fase gaan Deense renners voor eigen publiek ongetwijfeld op zoek naar een plek in de vroege vlucht.


De route gaat verder met rechttoe rechtaan wegen door meer verstedelijkt gebied. In Kolding zal Kasper Asgreen in beeld worden genomen als hij door zijn geboorteplaats fietst. In de finale mag de tv-kijker zich nog eens opmaken voor fraaie helikopterbeelden.

Terwijl de zon opnieuw doorbreekt, koersen we af op de finishplaats Sønderborg, dat op een eiland in de Kleine Belt ligt. Een oorlogsmonument herinnert aan de Duitse bezetting van Zuid-Denemarken, die van 1864 tot 1920 duurde.

We duiken richting een baai met glinsterend water. De stalen boogbrug naar de oude stad is speciaal voor de Tour met gele doeken ingepakt. We fietsen langs kleurrijke pakhuizen in de haven, een molen op een heuvel en mondaine villa’s met uitzicht op het Flensburger fjord en Duitsland aan de overkant.

Een gele streep op het fietspad markeert even verderop de eindstreep van de etappe en van ons Deense Tour-avontuur. Na al die kilometers kunnen we wel een rustdag gebruiken.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...