HomeTour de FranceDe koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Martijn Tusveld debuteert in de Tour de France, maar hij heeft wel al vijf grote rondes in de benen. Wat gaat er voor een grote ronde allemaal mee in zijn koffer?

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk maakt over het pakken van zijn koffer. Al beaamt hij dat het voor een grote ronde ook niet slim is om pas op het laatste moment te pakken. Want er gaat een hoop mee, zo blijkt.

Kleding
“Qua kleding moet je voorbereid zijn op goed en slecht weer. Dus er ligt veel kleding in mijn koffer tegen de kou en regen, maar over het algemeen zullen we genoeg hebben aan een aantal dunne shirtjes. Vaak gebruik ik één, twee of hooguit drie setjes kleding tijdens een grote ronde. Uiteindelijk neem je heel veel mee, maar vaak komt het erop neer dat je niet heel veel gebruikt.”

Bij Team DSM valt kleding onder de verantwoordelijkheid van de renner zelf. “De ploeg neemt wel reservekleding mee mocht je je koffer kwijtraken en zorgt voor de fiets en helm, maar verder moet je het meeste naar een grote ronde zelf meenemen. Verder gaat er ook vrijetijdskleding mee naar een grote ronde.”

Slapen
Wat betreft slaapspullen heeft Tusveld één goede tip: een slaapmasker. “Je ligt iedere dag in een ander hotel en je weet niet hoe donker het is in de kamer. De afgelopen weken was ik mijn slaapmasker dus kwijt, waardoor ik voor de Tour nog even op pad moest om er eentje te kopen.”

Bij Team DSM gaan eigen kussens en matrassen mee. “Dat is zo’n upgrade ten opzichte van vroeger. De hotels zijn heel afwisselend en daarbij is het ook niet fijn om iedere dag van matras te moeten wisselen. Dat spul wordt van hotel naar hotel versleept en dat is echt superfijn.”

Tusveld
Tusveld reed ook de Giro al

Ontspanning
Bauke Mollema staat erom bekend tijdens een grote ronde veel te lezen. Tusveld houdt ook ervan om een boek erbij te pakken. “Die neem ik meestal mee, maar momenteel ben ik zelf ook aan het studeren. Als ik druk ben met fietsen komt het er minder van, maar ik heb mijn studieboek wel meegenomen.”

“Ik doe psychologie aan de LOI. Als het een uurtje zo uitkomt pak ik dat boek er misschien, maar ik heb tijdens de Giro d’Italia gemerkt dat het er over het algemeen toch niet van komt. Als je na een dag koersen een lange verplaatsing per bus hebt, is het ook lekker om even aan helemaal niets te hoeven denken.”

Koffie
Verder is er niets speciaals de koffer van Tusveld ingegaan. In tegenstelling tot een aantal ploegmaten heeft hij geen koffieapparaat bij zich. “Ik heb er weer een aantal zien staan, ja. Alberto Dainese is altijd heel vroeg wakker en die neemt echt de tijd om een koffie te maken voor het ontbijt. Ik hou ook van een goed bakkie, maar ik ben niet zo’n purist die veel tijd erin stopt om het zelf te zetten. Gelukkig kan ik daarvoor altijd bij ploegmaten aankloppen.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Robert in het rood! Een realistische droom (als z’n ploegmaten meewerken)

Het is misschien een beetje jinxen, want het is natuurlijk allesbehalve een zekerheid dat...

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Meer zoals dit

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Ellen van Dijk strandt op zes seconden van EK-goud: ‘Deze medaille krijgt geen mooi plekje, ofzo’

Het was een fikse teleurstelling voor Van Dijk, zo vertelde ze na afloop tegen...