Mathieu van der Poel blikt vooruit: 'Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton'

We spraken Mathieu van der Poel al even na de ploegenpresentatie, maar een dag later stond hij uitgebreider stil bij zijn tweede deelname aan de Tour de France.

Tour de France 2022 Team Presentation

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel vertelde ons gisteren al dat het niet realistisch is dat hij gaat winnen en hij stelt zichzelf dan ook als doel om bij de eerste tien te eindigen. "Om bij de besten te horen heb je die marginal gains nodig, en daar moet je veel tijd in investeren. Dat kan ik niet doen. Het doel is de eerste tien, dan is er de dagen erna nog iets mogelijk voor de gele trui", klonk het op de persconferentie vooraf.

Voor Van der Poel zal het niet hoeven in het eerste weekend, want hij vindt in het vervolg van de eerste week nog genoeg kansen op eremetaal. Over de kasseien, maar ook donderdag in de rit naar Longwy en de rit van zaterdag naar Lausanne liggen hem ook goed. "De eerste week wordt een plezante week. Er staat een aantal leuke ritten op het programma."

Zoals altijd zal het weer een nerveuze bedoening zijn in de eerste week. "Het wordt overleven, voor klassementsrenners maar ook voor ons. Ik wil me hoe dan ook de komende weken tonen door in de aanval te gaan, zoals in de Giro. Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton. Als dat hier lukt, ga ik het zo aanpakken."

En dan ging het tot slot ook nog over de sluier die boven de ronde hangt: het coronavirus. Van der Poel blijkt zich er niet druk om te maken. "Het is een gok. Ik lig er niet wakker van, want je hebt het toch niet in de hand. Natuurlijk zijn er veel renners die positief testten, maar ik ben er niet bang voor. Ik heb het zelf nog nooit gehad. Je kunt alles veilig doen op de fiets, maar in het peloton rijd je met 180 anderen, dus dan kan je het niet controleren."