Stefan Küng spreekt zich uit: 'Ik hoop dat Bahrain vervolgd wordt of dat de politie zich verontschuldigt'

Stefan Küng spreekt zich uit over de politie-inval bij Bahrain-Victorious. Volgens de Zwitser kan dat niet zonder vervolg blijven.

Paris-Roubaix Elite 2022

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de politie in de week voor de Tour thuis was ingevallen bij verschillende leden van Bahrain-Victorious. Ook bij verschillende renners, maar namen kwamen niet naar buiten. Donderdag maakte de ploeg bekend dat de Deense politie op gezag van de Franse politie ook binnen is gevallen in het hotel van de ploeg.

Naast corona blijft deze zaak de gemoederen dan ook bezig houden. Vorig jaar werd er ook al binnengevallen bij Bahrain-Victorious en werden er onder meer telefoons in beslag genomen. Dat kreeg tot nu geen vervolg en dat steekt Stefan Küng, renner van Groupama-FDJ. De Franse ploeg zat in hetzelfde hotel als Bahrain-Victorious.

"Ik ben erdoorheen geslapen", vertelt de Zwitser in gesprek met Cyclingnews.com over het onderzoek dat 's ochtends werd uitgevoerd. "Ik hoorde ervan toen ik aan het ontbijten was." Küng denkt dat het onderzoek ook de rest van het peloton schaadt. "Het geeft een beeld dat we allemaal valsspelers zijn, en dat is niet bepaald leuk. Al verandert er voor ons niet zoveel, want we focussen ons op ons eigen ding. Maar als die camera's op hun gericht, geeft niet echt een goed gevoel, nee."

Vervolging

De grote vraag is: hoe nu verder? Over de politie-inval van vorig jaar is weinig nieuws meer naar buiten gekomen. "Als er iets is, dan hoop ik natuurlijk dat ze vervolgd worden. Maar ik hoop vooral dat er niets is, dat er een publieke verontschuldiging komt."

"Het is goed dat er vervolgingen zijn, want ik ben de eerste die maatregelen steunt om onze sport geloofwaardigheid te geven en ervoor te zorgen dat wij als schone renners niet bestraft worden. Maar uiteindelijk vraag ik om eerlijk spel. Van iedereen, ook van de autoriteiten. Als ze overgaan tot vervolgen, goed. Maar als ze niets vinden, dan zou daar ook een verklaring over naar buiten moeten komen."