Tour | De brug en de wind! Alles wat je moet weten over etappe 2: Roskilde-Nyborg

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Analisten, ploegleiders en ook renners waren er na de Tourpresentatie al praktisch zeker van. De kans op waaiers in de tweede en derde etappe is levensgroot. Die gedachte is zeker in de tweede etappe niet onlogisch, want het tweede deel van die rit loopt uitsluitend langs de kust.

Na ruim tachtig kilometer gaan de renners steeds verder in zuidelijke richting en bij de juiste windkracht, de goede windrichting en ploegen die ervoor willen gaan, kan de tweede rit al weleens de nodige slachtoffers veroorzaken wat het algemeen klassement betreft.

Helaas lijkt de wind wel net uit de verkeerde richting te komen om het een écht mooie waaieretappe te maken: zuidwest.

In de tweede rit zijn ook de eerste bergpunten te verdienen. Tussen kilometer 58 en kilometer 82 liggen namelijk drie klimmetjes waarop waarschijnlijk de eerste aanvallers van deze Tour de France zullen strijden om de bollentrui. Na kilometerslang in zuidelijke richting te hebben gereden, slaat het peloton voor de slotfase af in de richting van het westen.

De nerveuze renners zullen er in volle finale weinig oog voor hebben, maar de plaatjes zullen prachtig zijn. De renners rijden immers over De Grote Beltbrug, aangezien finishplaats Nyborg niet op hetzelfde eiland ligt als Roskilde. Na de passage over de brug is het in razende vaart richting Nyborg, waar de finish is getrokken na iets meer dan tweehonderd kilometer.

Profiel

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport 1, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 16.59 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.24 uur binnen.

Wielerhistorie

Nyborg was in de voorbije geschiedenis één keer het decor van het Deens kampioenschap. De zege die dag ging naar Nicki Sörensen. Op de vijfde plaats eindigde een andere Sörensen: de betreurde Chris Anker.

Tijdens de Tour de France-etappes in Denemarken zullen de gedachten met enige regelmaat teruggaan naar de voormalige-profrenner, die vorig jaar om het leven kwam tijdens het wereldkampioenschap in Leuven. Sörensen werd in het plaatsje Zeebrugge aangereden door een bestelwagen. De Deen was op dat moment in Leuven als co-commentator van de Deense tv-zender TV 2 Sports.

Het tragische nieuws over Sörensen kwam hard aan in de wielerwereld. Sörensen was als wielrenner geliefd vanwege zijn karakteristieke stijl, die wel enigszins te vergelijken viel met de manier van schokschouderen van Bauke Mollema.

Zijn grootste triomf beleefde de Deen in de Giro d’Italia van 2010, waarin hij de achtste etappe wist te winnen. Vijf keer deed de begenadigde klimmer mee aan de Tour de France. Zijn beste resultaat in het eindklassement was de veertiende plaats in 2012 op ruim 25 minuten van eindwinnaar Bradley Wiggins.

Hij kwam dat jaar ook het dichtst bij een etappezege in de Tour de France, maar Sörensen moest in de zestiende etappe naar Bagnères-de-Luchon zijn meerdere erkennen in Thomas Voeckler en eindigde als tweede.

Trivia

In de slotfase zullen de renners De Grote Beltbrug over moeten richting het eiland Funen, waar finishplaats Nyborg gelegen is. De 254 meter hoge brug werd in 1998 geopend en kostte liefst 4,2 miljard euro. Normaliter wordt er niet overheen gefietst, want wandelaars en fietsers moeten een trein nemen.

Begin 2019 werd dat acht personen fataal nadat een deel van een goederentrein op een trein met passagiers viel. Volgens de berichten kwam dat toen door de sterke wind die over de brug raasde. Het is dan ook te hopen voor de renners dat de wind niet té sterk is.

Ook in startplaats Roskilde is er genoeg om naar uit te kijken voor de culturele fijnproever. Zo staat daar de Kathedraal van Roskilde, die sinds 1995 prijkt op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De kathedraal werd gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw en sinds de vijftiende eeuw vonden verschillende leden van de koninklijke familie hun laatste rustplaats in de Kathedraal van Roskilde. Zo’n 125.000 bezoekers komen er per jaar af op de kathedraal, maar de Tour de France zal de toerismecijfers wellicht nog een extra boost geven komende jaren.

Tour de France
  • Beeld: ASO