HomeTour de FranceTour | Sprintersfeest! Alles wat je moet weten over etappe 3: Velje-Sønderborg

Tour | Sprintersfeest! Alles wat je moet weten over etappe 3: Velje-Sønderborg

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

In de derde etappe van Vejle naar Sönderborg is de kans op waaiers op het eerste oog kleiner dan in rit twee. Er moet wel een aantal klimmetjes worden overwonnen, maar die liggen te ver van Sönderborg af om het de sprinters moeilijk te maken.

Het is dan ook een belangrijke dag voor de spurters, want na het Deense tweeluik zijn er niet al te veel kansen meer op eremetaal voor de snelle mannen. De tijd dat sprinters vijf tot zes kansen kregen in de eerste anderhalve week van de Tour de France is voorbij.

Vanuit Nederlands oogpunt is de strijd tussen Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen – als hij de voorkeur krijgt boven ploegmaat Mark Cavendish – interessant. Door de bij iedereen bekende voorgeschiedenis, maar ook omdat ze bij de vijf beste sprinters van het peloton horen.

De Amsterdammer heeft inmiddels al vier etappes op zijn naam staan, terwijl Jakobsen nog nooit van start ging op het hoogste toneel. Groenewegen: “De Giro d’Italia is een mooie koers, maar de Tour de France blijft de meest speciale voor me”, vertelde hij begin dit jaar tegen Wieler Revue. “Die koers geeft me extra motivatie.”

Profiel

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport 1, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.12 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.34 uur binnen.

Wielerhistorie

Achter de naam van Tony Rominger staat een Zwitsers vlaggetje, maar Rominger kwam ter wereld in het Deense Vejle. In de derde etappe de startplaats. De moeder van de winnaar van de Vuelta a España (1992, 1993 & 1994) en Giro d’Italia (1995) kwam namelijk uit Denemarken.

Hoewel Rominger pas op zijn 25ste profrenner werd, staan er liefst 94 overwinningen op zijn erelijst. Drie grote rondes, een monument en in 1993 boekte hij drie etappezeges in de Tour de France. Hij wist dat jaar zelfs de grote Miguel Indurain te verslaan in een tijdrit.

Rominger kwam nooit meer dichter bij de eindzege dan in de Tour de France 1993, waarin hij tweede werd op een kleine vijf minuten van Indurain. Jonathan Vaughters noemde begin dit jaar Primož Roglič enigszins smalend de Rominger van zijn tijd. Een renner die in staat is alles te winnen, behalve de Tour de France.

Nadat Rominger in 1995 won in Italië, reisde hij als mede-favoriet af naar de Tour de France. ‘Het duel begint’, kopte Wieler Revue voorafgaand aan de Tour de France van dat jaar. Rominger was vol vertrouwen dat hij Indurain zou kunnen verslaan en bleek alles voor de eindzege over te hebben.

Hij vertelde er in 1995 over tegen Wieler Revue: “Indurain is de beste, want de Tour is nu eenmaal het grootste. Het liefst van al zou ik die race winnen. Ik zou mijn werelduurrecord er zo voor inruilen.”

Trivia

De etappe start weliswaar in Vejle, maar na zo’n zestig kilometer doet het peloton Kolding aan. Op het eerste oog niet heel bijzonder, ware het niet dat de renners op een paar honderd meter van het huis van Kasper Asgreen langsrijden.

Waar menig wielrenner een zonniger oord heeft opgezocht, daar is de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2019 Denemarken trouw gebleven. Hij vertelde vorig jaar erover tegen Wieler Revue. “Toen ik prof werd, overwoog ik om te verhuizen, maar Brian Holm vertelde me dat ik als prof niet ineens van alles anders moest gaan doen. Ik moest vasthouden aan mijn gewoontes.”

“Als je eenmaal in het ritme van een profrenner zit, dan kun je misschien daarna nog verhuizen. Ik ben blij dat ik ben gebleven. Ik kan prima trainen in Denemarken. Asbjørn Kragh Andersen, de broer van Søren, van Team DSM woont ook in Kolding. Hij is een goede vriend geworden waarmee ik regelmatig ga trainen. Er is nog een aantal profs in de buurt en ik maak ook regelmatig een rondje met mijn oude trainingsmaatjes van de wielerclub.”

De derde etappe zal voor Asgreen een van de meeste speciale dagen uit zijn loopbaan worden. De kans dat Asbjørn Kragh Andersen aan de start staat namens Team DSM is nihil.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...

Annemiek van Vleuten over SD Worx: ‘Hoogst onsympathiek’

Annemiek van Vleuten beleefde in de laatste etappe van de Tour de France Femmes...