Interessante Tour-weetjes! Aantal debutanten, nationaliteiten en renners die al eens wonnen in de Tour

Hoeveel renners debuteren? Hoeveel renners wonnen al een Tourrit? En hoeveel verschillende nationaliteiten staan aan de start? Met deze weetjes maak je indruk op je vrienden!

Tour de France 2022 Team Presentation

Debutanten Tour de France

40 renners maken hun debuut komende Tour de France. Daaronder een aantal grote namen, want zo maken onder anderen Filippo Ganna, Tom Pidcock, Fabio Jakobsen, Aleksandr Vlasov en Taco van der Hoorn voor het eerst hun opwachting in de grootste koers ter wereld.

De ploeg met de meeste debutanten komende Tour de France is niet geheel verrassend Team DSM. De Nederlandse ploeg start met vijf renners die nooit eerder aan de start stonden van het drieweekse spektakel: Alberto Dainese, Chris Hamilton, Andreas Leknessund, Martijn Tusveld en Kevin Vermaerke.

Verschillende nationaliteiten Tour de France

In totaal staan er 27 verschillende nationaliteiten aan de start van de Tour de France. Haast vanzelfsprekend levert Frankrijk de meeste renners. In totaal staan er dit jaar 32 Franse renners aan de start.

Wie hebben al eens een etappe gewonnen?

Van de deelnemers aan de Tour de France 2022 wonnen 38 renners eerder al eens een etappe in de Tour de France. Opvallend: slechts twee ploegen hebben het zoet van een ritzege in de Tour de France niet eerste geproefd, namelijk Quick-Step Alpha Vinyl en Movistar.

De namen die al eens wonnen: Pogacar, Majka, Hirschi, Roglic, Kuss, Van Aert, Geraint Thomas, Martinez, O’Connor, Kämna, Konrad, Politt, Geschke, Izagirre, Mohoric, Sanchez, Teuns, Pinot, Van der Poel, Bardet, Degenkolb, Kristoff, Lutsenko, Urán, Cort, Quintana, Barguil, Ewan, Gilbert, Gallopin, Mollema, Sagan, Boasson Hagen, Vuillermoz, Froome, Matthews, Groenewegen, Rolland.

Wie kan zijn trilogie completeren?

Slechts 2 renners kunnen hun trilogie aan etappezeges in alle drie de grote rondes komende Tour de France completeren, namelijk Damiano Caruso en Tim Wellens.