HomeMateriaalSpecialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

Is er een beter moment dan een nieuwe helm te presenteren dan een dag voor de Tour de France? Specialized presenteert maar liefst drie nieuwe helmen. De populaire Prevail en Evade hebben een update gekregen en voor de aerofreaks is er zelfs een nieuwe tijdrithelm (TT5) die vandaag al te zien is in de Tour.

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton zie je de topmodellen van Specialized geregeld langskomen. En dus wordt het tijd voor een derde upgrade, dachten ze in Amerika. Zo was de Evade een aerodynamisch racemonster. Dat is het nog steeds, maar wel met meer ruimte voor ventilatie.

EVADE 3
De derde generatie Evade heeft als meest in het oog springende verandering ventilatiegaten aan de voorkant van de helm en de ‘diffuser’ aan de achterkant. Voor de nieuwe Evade lag de focus vooral op de helm beter te laten ademen, zodat de renners dit model in meer etappes kunnen dragen. Niet alleen in de supervlakke sprintetappes maar ook in een overgangsetappe bijvoorbeeld.

Voor de echt hete dagen in de Pyreneeën is de Prevail 3 de aangewezen helm, maar daarover straks meer. De Evade heeft vooral achterop flink wat wijzigingen ondergaan. Naast de opmerkelijke diffuser, die naast extra ventilatie ook de luchtstroom beter verwerkt, loopt de schaal aan de achterkant verder door voor extra bescherming van het kwetsbare achterhoofd.

Na een eerst korte test moeten we zeggen dat de ventilatie van de Evade een voltreffer is. Niet overdreven grote gaten, maar een beetje rijwind op je bezwete voorhoofd is geen overbodige luxe. De Evade 2 was daarbij vergeleken erg flitsend uit maar ook heel erg ‘dicht’.

Comfort is wat ons betreft van groter belang dan aerodynamica en daar is de nieuwste Evade beter op voorzien. Ook het nieuwe sluitingssysteem en de aangepaste padding zorgen voor een comfortabele fit.


PREVAIL 3

De nieuwste Prevail heeft flinke aanpassingen ondergaan. De helm heeft een veel opener look als zijn voorganger, volgens Specialized is er zo’n 25 procent meer ruimte voor ventilatie aan de voorkant van de helm. Specialized claimt dat de Prevail de meest geventileerde helm is die ze ooit gefabriceerd hebben.

Als je de helm bekijkt weet je dat dat klopt. De overbodige paddingbruggetjes (heeft iemand er een beter woord voor?) zijn verwijderd waardoor er flinke gaten ontstaan en er alle ruimte is voor de rijwind. Het is zaak om je voorhoofd goed in te smeren want de zon heeft vrij spel bij de Prevail 3.

Je mag er van uitgaan dat je deze helm veel gaat zien tijdens de komende Tour de France. Ook de nieuwe smalle bandjes zijn gemakkelijker te hanteren dan bij de Prevail 2.

TT5

Tot slot is op vraag van de WorldTour-teams (lees: Remco Evenepoel) de tijdrithelm flink aangepast. Ik heb de helm al even opgezet en de vergelijking met Darth Vader of een metaallasser is snel gemaakt.

De aerodynamica is uiteraard verbeterd, maar meest in het oog springend is wat mij betreft de ‘headsock’ die de haren en baard van de renners platdrukt. Een noviteit in de wielersport maar in de Formule 1 al lang gebruikelijk.

Het geïntegreerde vizier van de TT5 zorgt ervoor dat renners geen bril meer hoeven te dragen. Benieuwd hoe Kasper Asgreen en Alexander Vlasov eruit zien met de nieuwe helm vanmiddag!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Meer zoals dit

Specialized presenteert nieuwe topschoen: S-Works Torch

Specialized komt een dikke maand voor aanvang van de Tour met een mooi nieuw paar schoenen op de markt. Wij mochten ze al even uittesten met Fabio Jakobsen.

13 Fraaie fietsen die zijn gebruikt in de Giro te koop op veilingsite Catawiki

Zie jij jezelf wel rijden op zo'n prachtige machine waarop bijvoorbeeld Primoz Roglic de Giro reed? Dat kan! Want tot en met morgen kun je nog bieden op fietsen waar profs op reden in de Giro. Maar ze zijn niet goedkoop...