HomeNieuwsVan Aert en media-aandacht: 'Hij gaat er op een manier mee om...

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

Wout van Aert is een van de renners die overspoeld wordt met media-verzoeken. Hoe gaat de persman van Team Jumbo-Visma daar mee om tijdens de Tour de France?

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens te gast om te vertellen over zijn werk als persman tijdens de Tour de France. Uiteraard komt Wout van Aert ter sprake. De meest aangevraagde renner van Team Jumbo-Visma en op de voet gevolgd door vooral de Vlaamse pers.

Bierens over de media-aandacht voor Van Aert: “Ik voel me ervoor verantwoordelijk, zeker wat media betreft, dat hij het niet als vervelend ervaart. Dat hij niet een halve seconde minder snel gaat omdat het zo veel is geworden. Vandaar dat ik af en toe mijn voelsprieten uitsteek. Hoe ging het op training bijvoorbeeld? Dan geeft hij aan waar de grens voor hem ligt, maar zijn acceptatie is heel groot.”

Op een wedstrijddag zijn er twee momenten om een renner te spreken: voor de start en na de finish. “Maar er zijn journalisten die voor zichzelf een derde moment proberen te creëren. Dat kunnen we niet zomaar doen, want dan is het hek van de dam. Dan weet je ook niet waar het eindigt. Daar heb ik het met Wout over.”

Luchthaven
Van Aert gaf persman Bierens aan dat hij liever geen media te woord staat op de luchthaven, waar journalisten hem ook regelmatig volgen. “Dan wordt hij aangeklampt of hij nog even twee minuten heeft, maar liever niet, nee. Hij moet ook door. Maar met een draaiende camera erbij ben je alweer een soort interview aan het geven. Zo ziet zijn leven eruit.”

Bierens roemt de zelfredzaamheid van Van Aert, die al sinds jaar en dag met pers moet omgaan gezien zijn prestaties in de cross. “Maar er ligt op de loer dat die zelfredzaamheid verkeerd geïnterpreteerd wordt. Dat hij cynisch overkomt. Als er iemand is die altijd tijd vrijmaakt voor zijn fans, dan is het Wout wel. Het zou vervelend zijn als er een ander beeld ontstaat. Van arrogantie bijvoorbeeld, want Wout is allesbehalve arrogant.”

Van Aert is daar actief mee bezig, want als hij iets niet wil dan is het arrogant overkomen. “Dat bespreekt hij dan met me. Hij vroeg of het niet arrogant overkwam op de luchthaven. Dan probeer ik hem gerust te stellen. Dat is een balanceeract die hij als de beste beheerst. Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost, omdat hij heel zelfredzaam is. Jongens als Roglic en Vingegaard zijn in veel kortere periode groot geworden. Die maken daar grotere sprongen in en die gaan daar anders mee om.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Meer zoals dit

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Ellen van Dijk strandt op zes seconden van EK-goud: ‘Deze medaille krijgt geen mooi plekje, ofzo’

Het was een fikse teleurstelling voor Van Dijk, zo vertelde ze na afloop tegen...