Yves Lampaert realiseert zijn droom: 'Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België'

Een geniale proloog met een verbijsterende ontknoping. Yves Lampaert reed op een droger wegdek de tijdrit van zijn leven en won. Een goed uur eerder klopte Van Aert in de regen achtereenvolgens Pogacar, Ganna, Van der Poel, Pedersen, Roglic en Vingegaard.

Tour de France 2022 stage 1

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat was niet echt voorspeld. Hij deed maar liefst vijf seconden beter dan Van Aert en liet ook alle andere wereldwonderen tegen de tijd achter zich.

Het komt uiteraard niet uit lucht vallen. Lampaert is een sterke tijdrijder, met ook al een Belgische titel op zak die hij veroverde tegen Remco Evenepoel.

En toch... Je kan je niet van de indruk ontdoen dat er vandaag twee tijdritten werden gereden. Eentje op een nat wegdek in het begin. Die werd gewonnen door Van Aert tegen zowat alle chronokillers van deze aarde.

Terwijl Ganna op het WK Van Aert nog zes seconden achter zich hield, draaide de Pletwals van Herentals de rollen om in Kopenhagen. Van Aert haasje over, Ganna kopje onder. Een nochtans voorzichtig ogende Pogacar strandde op nauwelijks twee seconden van Van Aert en onderstreepte nu al zijn Tourconditie.

De andere tijdrit speelde zich af in iets drogere omstandigheden. De glibberige bochten droogden wat op en nodigden uit tot meer risico. Yves Lampaert wist het best om te gaan met die nieuwe omstandigheden en diepte bocht na draai zijn voorsprong op Van Aert uit. Hij plaatste zich vóór alle concurrenten, die in principe sterker zijn.

Lampaert: “Ik kan het niet geloven. Ik win hier een tijdrit en geel in de Tour, tegen alle grote kanonnen, als simpele boerenzoon uit België. Of ik profiteerde van de drogere wegen weet ik niet. Het was nog altijd nat vond ik. Ik vertrouwde simpelweg op mijn banden om me recht te houden. Dit is voor mijn team en mijn familie. En voor mijn vriend Tim Declercq, die hier jammer genoeg niet mocht zijn.”

Lampaert op één, Van Aert op twee. Kopenhagen was voor de Belgen.

Tour de France
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022