HomeTour de FranceTour | Fabio Jakobsen wint tumultueuze sprint in 'brugetappe'

Tour | Fabio Jakobsen wint tumultueuze sprint in ‘brugetappe’

Hij moest Peter Sagan bijna letterlijk afschudden, maar hij doet het: Fabio Jakobsen is de winnaar van een Touretappe en dat komt hem als geen ander toe!

Is het ooit al eens zoveel over een brug gegaan in aanloop naar een wielerwedstrijd? Wij denken van niet, maar het de Grote Beltbrug die vlak voor de streep van de eerste Tour-rit in lijn lag is me er dan ook eentje: 18 kilometer lang en 3 kilometer voor de finish in Nyborg.

De etappe was ontworpen voor waaiergeweld, maar helaas zat de windrichting niet mee en werd het dus in aanlop naar De Brug vooral een traditionele sprintersetappe. In de vlucht van de dag ging het vooral om de strijd om bollen, met drie gecategoriseerde klimmetjes.

Uiteraard was daar een Deen zeer in geïnteresseerd: Magnus Cort van EF Education-EasyPost. Hij was veruit de snelste in de bergsprintjes en beleefde een prachtige dag. Hij vierde z’n bollensucces mooi met het vele volk langs de weg.

Daarna was het dus vooral een opmaat naar De Brug. Op de Grote Beltbrug zelf was het niet zozeer de wind die voor opschudding zorgde alswel de nervositeit. Bij een val gingen geletruidrager Lampaert en Rigoberto Uran tegen de vlakte. Ook Jakobsens lead-out Michael Mørkøv werd opgehouden.

Maar ze kwamen allemaal terug en dus konden we ons opmaken voor een massasprint net het complete pak. Die sprint werd wel ontsierd door een val op 2 kilometer van de streep (geen tijdsverlies dus); uiteindelijk maar een klein groepje dat ging sprinten.

De QuickStep-trein deed z’n werk uitmuntend en Fabio Jakobsen rondde het af nadat hij nog een manoeuvre moest maken waarbij Peter Sagan hem dwars zat en uiteindelijk Wout van Aert en Mads Pedersen te snel af was.

Top 10 van de dag

Results powered by FirstCycling.com

Top 10 van het algemeen klassement

Morgen staat er opnieuw een etappe op Deens grondgebied op het programma en ook die zal waarschijnlijk in een massasprint eindigen. Tenzij er morgen wind blaast uit de goede richting, maar die kans is veel kleiner dan vandaag omdat het in de finale niet langs de kust gaat.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...