Lampaert raakt gele trui kwijt aan Van Aert: 'Veel tijd om te genieten van geel was er niet'

Yves Lampaert heeft slechts één dag mogen genieten van de gele trui, want omdat Wout van Aert tweede eindigde, nam die het geel over.

Tour de France 2022 stage 2

Een mooie opsteker was wel de overwinning van ploegmakker Fabio Jakobsen, waar Yves Lampaert een belangrijke bijdrage in leverde door de laatste kilometer het tempo op te voeren. "Twee op twee, het kon niet beter beginnen voor ons", was zijn eerste reactie tegen Sporza.

Door de dreigende wind kon Lampaert niet optimaal genieten van zijn gele trui, vertelde hij. "Veel tijd om te genieten was er eigenlijk niet, nee. Het was een hele dag hard werken om vooraan te blijven. Ik heb er niet echt van kunnen genieten, omdat het zo'n nerveus gedoe was. Het was voortdurend draaien en keren. Er stond bijzonder veel volk, waardoor de weg nog smaller werd dan die al was."

Op de Grote Beltbrug kwam Lampaert zelfs nog ten val, maar na een korte doch flinke achtervolging kon hij toch terugkeren. "Ik wilde geen risico nemen en daarom aan de linkerkant rijden, maar daar viel een renner van EF Education-EasyPost. Dat was knullig en ik viel erover, maar gelukkig zonder erg."

Jakobsen

Al kostte het hem wel de nodige energie. "Ik heb een serieuze inspanning moeten leveren om terug te keren. Er was ook nog een afgevaardigde die simpel deed, want die dacht dat je er een voordeel mee doet als je valt. Ik heb daar toen wel wat krachten verloren, maar gelukkig ging het niet zo rap in het peloton door de tegenwind."

In de slotfase deed Lampaert goed werk in dienst van Jakobsen, die het met een uiterste krachtsinspanning wist af te maken. Door de tweede plek van Van Aert verloor Lampaert wel zijn gele trui. Toch overheerst de blijdschap. "Dit is perfect, want winnen met Fabio was ons hoofddoel. Ik ben mijn trui kwijt, maar het is wat het is. Het is mooi om de gele trui aan een andere Belg te geven."

Verder ging het ook nog even over het sluimerende coronavirus, want in de staf van Quick-Step Alpha Vinyl regent het besmettingen. Onder andere persman Phil Lowe is naar huis. De man die Lampaert nog een innige omhelzing gaf na zijn tijdritzege. "In de staf is het aan het rondgaan, de renners blijven voorlopig gespaard. Hopelijk blijft het zo."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022