Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: 'Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat'

Patrick Lefevere komt regelmatig negatief in het nieuws, maar Jan Bakelants brak een lans voor de positieve kanten van de ploegbaas van Quick Step.

Tour de France 2022 stage 1

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere gereden. Dat was niet altijd pais en vree, erkent de huidig-renner van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. "We hebben ook weleens ruzie gemaakt, maar dat is normaal bij Patrick. Ik heb dat graag. Dat is zwart en wit, zoals ikzelf ook in elkaar steek. Dat is geen achterklap, maar recht voor de raap. Ik kan heel goed omgaan met die stijl."

Bakelants geeft ook argumenten voor zijn lofzang aan Lefevere. Zoals hij om is gegaan met Fabio Jakobsen na diens val in de Ronde van Polen noemt Bakelants grote klasse. En niet vanzelfsprekend in de wielersport. "Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat. Toen ik bij Ag2r mijn rug gebroken had, kon ik al de rommel alleen gaan oplossen."

Daar gaat Lefevere heel anders mee om. "Terwijl Patrick de eerste was om te gaan rondbellen en ervoor te zorgen dat er een privéjet was om de ouders van Jakobsen in te vliegen. Er werd meteen een heel plan opgesteld, er was geen haast bij de terugkeer. Ik heb je juist twee jaar laten bijtekenen. Ik weet dat ik daarin misschien niet ga terugkrijgen als return on investment, maar dat maakt niet uit. Ik ga je niet terugzetten."

De investering in Jakobsen heeft al met al goed uitgepakt. "In principe kan je loon worden gehalveerd na drie maanden", vervolgt Bakelants. "En na zes maanden kan je op een werkloosheidsuitkering gezet worden. Daar was allemaal geen sprake van. Dat bewonder ik enorm aan Patrick. En dat was niet alleen met Jakobsen, maar ook bij het ongeluk met De Plus en Vakoc in Zuid-Afrika. Dat is altijd zo geweest en dat vind ik grote klasse."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022