Tour | Dylan Groenewegen: 'Mentaal was het een zware tijd, deze is voor vrouw en zoontje!'

Na Fabio Jakobsen gisteren, was het nu aan Dylan Groenewegen in de Tour. En dat deed de Amsterdammer veel.

Tour de France 2022 stage 3

Met miniem verschil werd Dylan Groenewegen vanmiddag na Fabio Jakobsen de tweede Nederlandse etappewinnaar op Deens grondgebied in de Touretappe van Vejle naar Sønderborg. De Amsterdammer was geëmotioneerd na zijn zege.

Voor de camera dacht hij terug aan de moeilijke tijd die ook hij doormaakte. "Het was niet zozeer fysiek lastig, maar mentaal was het wel een zware tijd na alles wat er is gebeurd. Dank voor m'n team en m'n familie om me weer terug te brengen naar de Tour. Ik wil deze zege opdragen aan m'n vrouw en m'n zoontje! het was een lange weg."

Groenewegen vertelde hoe hij de dag en sprint beleefde. "Gisteren was ik een beetje boos op mezelf, maar nu ben ik blij. Ik kan het niet geloven. Op 9 kilometer van de streep was ik nog betrokken bij een valpartij, maar ik werd goed teruggebracht. Amund (Grøndahl Jansen, red.) deed goed werk en we bleven rustig."

Het verschil met Van Aert was klein. Wist Groenewegen wel zeker dat hij had gewonnen? "Ik kwam met veel meer snelheid, maar het was heel close. Wout vroeg nog aan me: weet je het zeker? We grapten wat over de Tour van 2019, toen zowel Wout, Mike (Teunissen, red.) als ik met 1 centimeter verschil wonnen."

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022