De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Drie dagen ver en één ding staat al zo goed als vast. De strijd om de groene trui zal uitdraaien op een bitsig duel tussen nieuwe heerser Van Aert en oude god Sagan.

Tour de France 2022 stage 3

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende weken optrekken aan flink wat spierballengerol tussen een Belg en een Slowaak.

Wout van Aert heeft zijn zinnen gezet op de groene trui. Mooi, maar er doemt een wat onverwachte maar ferme concurrent op. Peter Sagan, de groene recordhouder met zeven truien, is na drie keer corona opnieuw on fire en doet meer dan mee in het puntenklassement.

Dat wordt wat tussen die twee. Twee wielerhelden van hun eigen generatie, die met open vizier elkaar punten afsprokkelen. De keizer van de groene trui, tegen de koning van de veelzijdigheid.

Hun sprint in Sonderborg was het op het randje. Van Aert week een beetje af, Sagan wees hem letterlijk met de vinger. De renner van TotalEnergies moet nochtans opletten met zijn gebaren. In de sprint naar Nyborg op dag twee, raakte hij zowat alles en iedereen in zijn rush naar voren.

Vraag is nu hoe beide heren het gaan aanpakken. Het recept van Sagan kennen we ondertussen. Punten pakken in tussensprinten en aan de meet, maar niet noodzakelijk winnen. Tussendoor ook scoren in heuvelritten of bergritten, waar hij een reeks plompverloren tussensprintjes in de valei meegraait.

Benieuwd of Van Aert deze modus operandi zal en mag kopiëren. Mag hij Sagan volgen als die voor de honderdste keer in de aanval trekt? Of dwingt het Jumbo Visma-livrei hem om de rangen gesloten te houden en als één blok voor het duo Roglic-Vingegaard te rijden?

Of – nog anders – laat hij zich afzakken in de bergen om krachten te sparen en gokt hij erop dat hij Sagan zal kloppen in de spurten? Hoe het ook zij. Van Aert zit gevangen in een bredere ploegtactiek, terwijl Sagan open en vrij zijn kans krijgt. Hij is één van de weinige kansen op succes bij zijn ploeg TotalEnergies. En dat maakt toch een verschil.

Mocht Pogacar de strijd om geel opnieuw saai maken, dan verheugen we ons op de ultieme clash om groen.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022