Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: 'Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out'

Volgens Jan Bakelants is Mathieu van der Poel niet de meest geschikte renner om een goede lead-out te doen voor sprinter Jasper Philipsen.

Tour de France 2022 stage 3

In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de meet op kop van het peloton. Hij deed een flinke beurt, maar meteen nadat hij van kop af ging, zakte Alpecin-Deceuninck naar achter. Jan Bakelants, prof bij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux en analist voor Vive le Vélo, zou het anders doen. "Ik weet niet of hij de geknipte man is voor een lead-out."

Ten eerste omdat de Nederlander de komende dagen zelf moet toeslaan. "In de komende ritten kan hij het zelf afwerken. Hoe je het draait of keert: Philipsen is een speerpunt, maar Van der Poel is hét speerpunt. Ik denk dat Mathieu ook te sterk is voor een goede lead-out. Als hij vol doorgaat, denk ik dat hij van iedereen de benen afsnijdt, ook die van Philipsen."

Bakelants vraagt zich af of Van der Poel zich volledig kan verplaatsen in zijn teamgenoten. "Je houdt veel meer rekening met je sprinter als je zelf je benen voelt. Van der Poel is zo goed, een halve wielergod, dat hij zijn benen nog nooit heeft gevoeld."

Al ziet Bakelants wel een rol weggelegd voor Van der Poel als laatste man van Philipsen, maar dat risico wil de Nederlander waarschijnlijk nog niet nemen. "In de laatste week van de Tour zal hij dat misschien wel doen, maar ik denk dat ze Jonas Rickaert gewoon heel hard missen. Dat is volgens mij de enige reden." Rickaert is onlangs geopereerd aan een vernauwde liesslagader.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022