Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De drie dagen in Denemarken werden een wielerfeest om u tegen te zeggen. En ook het Deense publiek was voorbeeldig. En dat was niet altijd zo in de geschiedenis.

Tour de France 2005 - 19e etappe

De vuistslag van Eddy Merckx

In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in de Tour de France. Op de Puy-de-Dôme draagt hij de gele trui, maar heeft hij het moeilijk. En het wordt er niet makkelijker op als een toeschouwer hem op zijn lever slaat. De man in kwestie was Nello Breton. Later blikte hij terug op die slag waarbij hij vertelde dat zijn actie voortkwam uit haat voor de niet-Franse veelwinnaar.

Het bord van Opi & Omi

Het Opi & Omi-bord ligt nog vers in het geheugen. Vorig jaar stond de vrouw langs de kant van de weg. Niet om de renners te zien passeren, maar om haar grootouders de groeten te doen. Dat ze daarbij een flink stuk op de weg stond om in beeld te komen zorgde ervoor dat haar grootouders de actie van hun kleinkind in ieder geval hebben meegekregen...

De draagband van Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali rijdt in 2018 omhoog op Alpe d'Huez en zit nog comfortabel bij de favorieten. Tot de Italiaan blijft haken achter de draagband van een fotocamera. Een val volgt met desastreuze gevolgen: een gebroken ruggenwervel. Overigens stapte Nibali nog op de fiets om vervolgens als zevende te eindigen op Alpe D'Huez.

Het bloed van Hushovd

Begin deze eeuw stonden wielerfans aan de finish te klapperen met groene handen van de Tour de France-sponsor PMU. Eerst met kartonnen handen, later met opblaasbare. In 2006 zijn de handen geweerd. Niet gek, want een van die handen zorgde eens voor een fikse snee en veel bloed bij Thor Hushovd toen hij er door werd geraakt midden in een massasprint.

De foto van Guerini

Misschien wel de domste actie. Terwijl Giuseppe Guerini op weg was naar een heroïsche zege op Alpe d'Huez komt hij onderweg een toeschouwer tegen die een foto wil maken. Op zich niets mis mee, maar dat doet hij wel midden op de weg. Guerini wil er links langs, maar de supporter stapt terug richting de kant waardoor ze met elkaar in botsing komen. Uiteindelijk komt het toch goed, want Guerini weet uiteindelijk wel te winnen die dag.

De hond van Burghardt

In de Tour de France van 2007 kwam Marcus Burghardt ten val door een loslopende hond, die rustig overstak. Niet de schuld van de hond uiteraard, maar hoe kun je in hemelsnaam je hond zo vrij laten rondlopen als de Tour de France langskomt?

De spijkers van onverlaten

In 2012 werd het peloton geteisterd door een aantal onverlaten die spijkers op de weg hadden gegooid. Het zorgde voor meer dan dertig lekke banden in de afdaling van Péguere. Die spijkers zijn niet alleen van de moderne tijd, want volgens de overlevering werden renners al in de eerste edities met spijkers gesaboteerd door fans van de concurrentie.

Pelotonpraat
  • Foto Marketa Navratilova/ Cor Vos ©2005