HomeTour de FranceTour | Korte klimmetjes! Alles wat je moet weten over etappe 4:...

Tour | Korte klimmetjes! Alles wat je moet weten over etappe 4: Duinkerke-Calais

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Dat Tourorganisatie ASO niet zomaar meer vijf vlakke ritten in de eerste fase van de Tour de France neerlegt, bewijst rit vier. De 172 kilometer tussen Dunkerque en Calais zijn bezaaid met heuveltjes waarop punchers het verschil kunnen maken, terwijl koersdirecteur Christian Prudhomme ook opmerkt dat de wind een rol kan gaan spelen in de vierde etappe. Het is een mooi parkoers waarop renners als Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Wout van Aert koers kunnen gaan maken.

In de eerste honderd kilometer liggen twee heuveltjes, maar pas vanaf een kleine honderd kilometer volgt het echte spektakel. Prudhomme vertelt dat hij verwacht dat renners van ver zullen aanvallen en vanaf ver koers zullen maken.

In rap tempo volgen de Côte de Nielles-les-Blequin, Mont Vert en Mont du Héteux zich op. Vervolgens is er een tussenfase van bijna veertig kilometer, maar nadien volgen nog twee heuveltjes waarop het verschil gemaakt kan worden. De Mont de la Louve (1,9 kilometer à 4,9 procent) en de Cap Blanc-Nez (1,1 kilometer à 6,5 procent).

De top van de laatste klim ligt op elf kilometer van de meet. De Cap Blanc-Nez is gelegen pal naast zee waardoor ook de wind in de slotfase nog een flinke rol kan gaan spelen.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van het laatste klimmetje

Beeld: climbfinder.com

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport 1, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.14 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.35 uur binnen.

Wielerhistorie

Finishplaats Calais heeft geen hele uitgebreide geschiedenis met de Tour de France. In 1994 werd de ploegentijdrit georganiseerd in de kustplaats en zeven jaar later deed Calais dienst als startplaats. Wie goede herinneringen heeft aan Calais is Marc Wauters, die tegenwoordig ploegleider is bij Lotto Soudal.

Wauters, in dienst van de Rabobank-ploeg, kende in 2001 tussen Calais en Antwerpen zijn gloriemoment. Hij maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep waar met onder anderen Robert Hunter en Stuart O’Grady ook razendsnelle mannen in zaten.

De sprinters vooraan hadden hun knechten echter opgesoupeerd om het jagende peloton voor te blijven, waarna Wauters onder de vod ervandoor ging en uiteindelijk in een sprint met twee wist te winnen. Als kers op de taart mocht Wauters de dag erna in de gele trui door zijn woonplaats Lummen rijden. “Het stond al jaren vast dat een sprinter zou winnen in

Antwerpen”, blikte Wauters ooit terug. “En in het kamp der Belgen werd natuurlijk Tom Steels naar voren geschoven. Maar plots stond ik daar op het podium. Ik had het nooit durven

dromen. Ik was sowieso al geen winnaar. Het is enorm moeilijk om een koers te winnen, en dan win ik in de Tour. En in België. Het verbaast me nog steeds weleens.”

Trivia

Duinkerke is in de wielerwereld vooral bekend vanwege de Vierdaagse van Duinkerken, die de laatste jaren curieus genoeg verreden wordt over zes dagen. De laatste editie voor deze jaargang werd gewonnen door Mike Teunissen.

In het algemeen is Duinkerke vooral bekend vanwege het oorlogsverleden van de stad. Zo is Dunkerque bekend van Operatie Dynamo in de Tweede Wereldoorlog, waarbij honderdduizenden Britten en Fransen vastzaten op het strand en omsingeld werden door Duitse troepen. In totaal wisten de Britten bij die operatie duizenden mensen te evacueren. Nadien werd

gesproken over ‘Het wonder van Duinkerke.’ Een wonder omdat er met slechts 1200 mensen een hele Duitse divisie werd vertraagd in hun opmars. De vertraging tijdens de Slag om Duinkerke was zo belangrijk omdat de toekomst van Groot-Brittannië op het spel stond en de Duitsers door dreigden te stoten naar Londen.

Het verhaal van Operatie Dynamo is vastgelegd in de film Dunkirk, die werd genomineerd voor meerdere Oscars. Onder anderen Harry Styles en Cilian Murphy (bekend als Tommy Shelby in Peaky Blinders) speelden in deze film.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Stybar over toekomst: ‘Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen’

Tweede in de Tour of Leuven, ook wel bekend als de Memorial Jef Scherens....

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Meer zoals dit

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...

Annemiek van Vleuten over SD Worx: ‘Hoogst onsympathiek’

Annemiek van Vleuten beleefde in de laatste etappe van de Tour de France Femmes...