Thomas Dekker analyseert: 'Van Aert is sneller, gaat een moeilijke Tour worden voor Van der Poel'

De dagen voor Mathieu van der Poel komen eraan, maar analist Thomas Dekker denkt dat de Nederlander een moeilijke Tour tegemoet gaat.

Tour de France 2022 stage 3

De ex-prof vertelde over de kansen van Van der Poel in de Avondetappe. "Voor mijn gevoel wordt dit een moeilijke Tour voor Van der Poel. Van Aert is gewoon sneller als het op een sprint aankomt. Hij is ook een betere tijdrijder. De ritten die voor hem overblijven kan Van Aert ook goed aan. Dus dan moet hij gaan koersen, maar in de Tour wordt dat minder gedaan dan in de Giro."

Woensdag zou een kans kunnen worden voor Van der Poel als het peloton de kasseien aandoet richting Arenberg. Het nadeel is dat er dan weer een verhoogde kans op pech is. "Dit is bovendien gewoon een ander niveau dan de Giro, veel nerveuzer ook. Het specialisme is op bepaalde vlakken groter en Van der Poel is een alleskunner. Hij gaat vast iets uit de hoge hoed toveren, maar het wordt niet makkelijk voor 'm. En soms liet hij er de laatste jaren wel makkelijk uitzien."

Hij heeft één voordeel op Van Aert woensdag. Hij hoeft niet om te kijken naar kopmannen voor het klassement, zoals Van Aert wel moet in dienst van Roglic en Vingegaard. "Terwijl Van Aert zijn grootste concurrent zal zijn. Het wordt een koers in de koers. Als hij woensdag wint, is zijn Tour geslaagd en maakt het allemaal niet uit. In de Giro kleurt hij immers de hele koers en wint hij ook 'maar' één etappe."

Een dag na de kasseienrit wacht een finish op een heuveltje dat Van der Poel ook goed moet liggen. Dekker twijfelt op hij topfavoriet is daar. "Dat klimmetje naar Longwy... We gaan duidelijkheid krijgen woensdag en donderdag, maar als ik hem zie rijden de laatste dagen en denk aan dat klimmetje, dan schat ik Van Aert gewoon hoger in."

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022