HomeTour de FranceTour | Klimmen! Alles wat je moet weten over etappe 7: Tomblaine-...

Tour | Klimmen! Alles wat je moet weten over etappe 7: Tomblaine- Super Planche des Belles Filles

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat! Niet eens gewoon Planche des Belles Filles, maar zelfs Super...

Parkoers

Dat de eerste week van de Tour de France vrijwel enkel toebedeeld was aan renners met snelle benen, is al jaren niet meer zo. Na kasseien en heuvels volgt op dag zeven de eerste echte test voor de klassementsrenners. De aanloop naar La Super Planche des Belles Filles is redelijk makkelijk.

De eerste tachtig kilometer zijn overwegend vlak. Dan volgt een eerste klim met de Col de la Grosse Pierre van 3,3 kilometer aan zes procent en de Col des Croix (3,6 kilometer aan 5,1 procent). Het zijn kleinigheden in vergelijking met de slotklim die ligt te wachten voor de klimmers.

La Super Planche des Belles Filles is een beklimming van 7,6 kilometer aan liefst 8,2 procent. Zwaar genoeg dus om een eerste klap uit te delen aan de concurrentie en op maat gemaakt van de explosieve Tadej Pogačar, die zelf stelt meer moeite te hebben met langere beklimmingen en klimmen op grote hoogten.

Maar waarom La Super Planche des Belles Filles en niet de meer gangbare Planche des Belles Filles? Net als in 2019 wordt de uiterste top weer opgezocht. Inclusief de laatste honderden meters onverhard. Drie jaar geleden ging de overwinning naar Dylan Teuns, die medevluchter Giulio Ciccone wist af te schudden op het gravelstuk.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van La Super Planche des Belles Filles

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.17 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.43 uur binnen.

Wielerhistorie

La Planche des Belles Filles mag in de Tour de France dan een jonge klim zijn, maar ondertussen heeft het al een oude ziel. Er is geschiedenis geschreven op de klim in de Vogezen en je zou haast vergeten dat de beklimming in 2012 pas voor het eerst werd opgenomen op de route.

Die editie was het eerste teken dat Chris Froome de Tour de France jaren in zijn greep zou houden. Met een verschrikkelijke stijl verschalkte Froome in de sprint Cadel Evans en ploegmaat Bradley Wiggins.

Twee jaar later zette Vincenzo Nibali al de puntjes op de i met zijn tweede dagzege van die Tour de France. In 2017 en 2019 wonnen Fabio Aru en Dylan Teuns, maar bij de klim La Planche des Belles Filles denken wielerfans natuurlijk vooral aan die ene septemberdag in 2020.

De dag waarop Tadej Pogačar in de tijdrit op ongekende wijze landgenoot Primož Roglič uit de leiderstrui reed en de Tour de France naar zich toetrok. Ploegleider Allan Peiper vertelde onlangs in Bahamontes dat de tijdrit van Pogačar toen tot in de puntjes was voorbereid.

“Een voorbeeld: waar zijn snelheid afnam daar moesten we van fiets wisselen. Ik heb de organisatie gevraagd om in die zone dranghekken te plaatsen. Jumbo-Visma zette Roglič tweehonderd meter verder tussen de supporters af.”

Hoe dan ook zal er extra lading zitten op de klim naar La Super Planche des Belles Filles door de ontknoping van 2020.

Trivia

Veel Nederlanders zullen Nancy wel kennen als doorgangplek op weg naar vakantie in het zuiden van Frankrijk. De A31 waarop vele Nederlanders ooit gereden zullen hebben loopt immers langs Nancy.

Aan de andere kant van de stad ligt de startplaats van de zevende etappe: Tomblaine. Slechts zo’n vijf kilometer van Nancy. Tomblaine werd tijdens de Tweede Wereldoorlog weliswaar verwoest door de Nazi’s, maar door de wederopbouw van de stad staat het tegenwoordig te boek als een interessante toeristische plek.

Niet in de laatste plaats door Place Goethe, een plein in de stad vernoemd naar de Duitse alleskunner uit de acht-tiende eeuw. Wellicht nog belangrijker is dat Tomblaine met de waterplassen in de buurt ideaal is voor liefhebbers van watersporten.

Door het waterachtige gebied is het ook een oase voor vogelliefhebbers. Kan Karsten Kroon na de Giro d’Italia ook de Tour de France niet voor zijn rekening nemen? Of in elk geval invallen tijdens deze etappe. V

erder is Tomblaine bekend als uitvalbasis van AS Nancy. Het Stade Marcel Picot ligt namelijk niet in Nancy zelf. In 1988 vormde Tomblaine de plek waar Michel Platini zijn afscheidswedstrijd organiseerde. “Die wedstrijd bracht met Pélé, Maradona en Platini drie van de beste voetballers ooit samen”, schrijft Tourorganisatie ASO met trots over Tomblaine.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Ellen van Dijk strandt op zes seconden van EK-goud: ‘Deze medaille krijgt geen mooi plekje, ofzo’

Het was een fikse teleurstelling voor Van Dijk, zo vertelde ze na afloop tegen...

Sporen van Tramadol aangetroffen in bloedtest Quintana, geschrapt uit Tour de France-uitslag

De UCI heeft in een persbericht gemeld dat er in twee bloedtests van Quintana...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Merijn Zeeman over vorm Roglic: ‘Hij is nog niet verlost van pijn, maar hij wilde de uitdaging aangaan’

Toch vertelt performance manager Merijn Zeeman in De Telegraaf dat er nog de nodige...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...