Tour | Halve bergetappe? Alles wat je moet weten over etappe 9: Aigle-Châtel

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De eerste week hebben de sprinters al niet veel kansen gehad, maar ook de tweede week begint met een serie van loodzware etappes. De Alpen loeren namelijk.

De 183 kilometer van Aigle naar Châtel Les Portes du Soleil, een bekend wintersportgebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland, zijn vergeleken met wat komen gaat het aperitief. Toch kun je je absoluut geen slechte dag veroorloven als klassementsrenner.

De openingsfase is relatief rustig en zal in het teken staan van de formatie van de vroege vlucht, want veel goede klimmers die in de eerste week veel tijd hebben verloren, veranderen het geweer van schouder en gaan zich richten op het winnen van een rit.

Na zo’n negentig kilometer volgen achtereenvolgens de Col des Mosses (13 kilometer aan 4,2 procent) en de Col de la Croix (8,5 kilometer aan 7,2 procent). Heel aanlokkelijk is het niet om daar iets te proberen, want op de top van die laatste klim is het nog zestig kilometer met een lange afdaling en vlak stuk in de vallei.

De ontknoping vindt plaats op de Pas de Morgins van 16,6 kilometer aan 5,7 procent. Vervolgens wacht een korte afdaling en een hupje van vier kilometer aan 4,6 procent naar de finish. Het zijn niet de zwaarste beklimmingen, maar een slechte dag kan dus funest zijn.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de finale

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.28 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 18.02 uur binnen.

Wielerhistorie

“Bij de UCI voeren ze uit wat de ASO wil. UCI-voorzitter David Lappartient is een marionet van de ASO”, vertelde AD-analist Thijs Zonneveld in 2019 tegen Wieler Revue. De Fransman is twee handen op één buik met de machtige Tourorganisatie.

De startplaats van de negende etappe kun je daar niet los van zien, want in het Zwitserse Aigle staat het hoofdkantoor van de internationale wielerunie. Het hoofdkantoor van de UCI ligt sinds in 2002 in Aigle, maar de UCI heeft haar wortels liggen in Parijs.

Op 14 april 1900 werd de UCI opgericht door vertegenwoordigers van de nationale wielerbonden van België, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten en Zwitserland.

2005 was wijlen Hein Verbruggen het hoofd van de UCI. De Brabander was eerder ook gevraagd om Félix Lévitan op te volgen als koersdirecteur van de Tour de France, maar dat weigerde hij. Verbruggen vond namelijk dat een Fransman de eindverantwoordelijke moest zijn van de Tour de France.

Bij de UCI voerde Verbruggen onder meer de UCI Pro Tour (de huidige WorldTour) in en zorgde hij ervoor dat profs mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, maar bovenal blijft hij de bestuurder die de UCI leidde tijdens een door doping besmeurde periode.

De controverse van die tijd ging ook niet aan Verbruggen voorbij, want Lance Armstrong heeft meermaals verteld dat de Nederlander wist van zijn dopinggebruik maar hem hielp het te verdoezelen. De in 2017 overleden Verbruggen heeft dat altijd ontkend.

Trivia

Na vijftien kilometer rijden de renners door Montreux. Op zich niet het noemen waard, ware het niet dat de Zwitserse stad geliefd is bij beroemdheden. David Bowie en Deep Purple namen er albums op, terwijl Freddie Mercury zelfs een penthouse huurde in de Zwitserse stad.

“Als je gemoedsrust wil, kom dan naar Montreux”, zei hij eens. Naast de zanger van Queen woonden ook sterren als Ernest Hemmingway, Coco Chanel en Charlie Chaplin op een bepaald moment in Montreux. In de stad zijn nog de nodige dingen te vinden die herinneren aan Queen en Freddie Mercury in het bijzonder.

Zo staat bij het water een drie meter hoog standbeeld van de zanger en kun je in Montreux ook Queen: The Studio Experience bezoeken. Dit is een museum dat vroeger dienstdeed als opnamestudio. Queen: The Studio Experience werd in 2013 geopend door gitarist Brian May.

Een van de topstukken van het museum zijn de allerlaatste regels die Mercury schreef toen hij al doodziek was. Een van de laatste keren dat hij in Montreux verbleef. Liedjes die in Montreux werden opgenomen zijn: The Show Must Go On, Under Pressure en jawel, Bicycle Race.

Die laatste hit maakt de cirkel rond, want Mercury schreef dat nummer nadat de Tour de France zijn hotel passeerde in Montreux. De desbetreffende achttiende etappe van Morzine naar Lausanne werd overigens gewonnen door Gerrie Knetemann.

Tour de France
  • Beeld: ASO