Tour | Fenomenale Wout van Aert rijdt peloton aan gort en wint fabuleus in Calais

De vierde etappe van de Tour kenmerkte zich door een klimmetje 10 kilometer voor het einde. En door een fenomenale Van Aert. Wow, Wout!

Tour de France 2022 stage 4

De vroege vlucht is in het begin van de Tour de France niet erg populair en dus kon Magnus Cort ook op Franse bodem lekker puntjes sprokkelen met de Fransman Anthony Perez (Cofidis) in zijn kielzog.

Er waren in de vierde etappe van de Tour van Calais naar Duinkerke heel wat meer puntjes te sprokkelen dan in Denemarken. Cort kwam op vijf van de zes gecategoriseerde klimmetjes als eerste boven en bracht zijn totaal daarmee op elf punten - op evenzoveel klimmetjes.

Maar enkele kilometers voor het laatste klimmetje van de dag was aan het gedrag in het peloton te merken dat de finale naderde. Eerst werd Cort ingerekend, Perez bleef nog even vooruit rijden zodat hij het podium op mocht voor de strijdlust. In het peloton werd het nerveuzer en nerveuzer.

Op het klimmetje zelf - een tweetrapsraket eigenlijk - werd Perez gegrepen door inspanningen van Jumbo-Visma, die de rassprinters overboord wilden gooien. Maar ze deden veel meer dan dat: het hele peloton werd aan gort gereden onder aanvoering van Tiesj Benoot en later Wout van Aert zelf.

Die laatste kwam solo boven en zette door. Een tijdritje van 10 kilometer! En dat kan Van Aert natuurlijk als geen ander. Hij hield het jagende peloton steeds op iets minder dan een halve minuut. Ze reden er nog iets vanaf vooraan, maar de gele vogel was gaan vliegen. Een zeer fraai nummer!

Results powered by FirstCycling.com

Morgen mag Wout van Aert op de kasseien laten zien of hij voor een bisnummer kan gaan. In deze vorm is hij voor die etappe ook de grote favoriet, als zal hij daar ook z'n klassementsmannen Primoz Roglic en Jonas Vingegaard in de gaten moeten houden.

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022