Sven Nys komt superlatieven te kort voor Van Aert: 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt, en ik heb al wat Tours gezien'

Wout van Aert won op machtige wijze de vierde etappe en Sven Nys noemt het een van de beste prestaties die hij ooit zag in de Tour.

Tour de France 2022 stage 4

In de podcast voor Sporza blikte de ex-crosser terug op de coup van Team Jumbo-Visma en Wout van Aert in de vierde rit naar Calais. "Het was indrukwekkend. Met z'n allen stonden we aan de finish met opengesperde mond te genieten van de prestatie die Van Aert leverde in de laatste vijftien kilometer. In het geel de beste klassementsrenners bergop uit het wiel rijden en dan zo het peloton voorblijven..."

Nys heeft er haast geen woorden voor en zet de prestatie van Van Aert dan ook meteen in historisch perspectief. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt, en ik heb al een aantal Tours gezien. Is het niet aanwezig, dan wel voor de televisie. Ik heb dit nog nooit gezien. Hij rijdt verder en verder weg en de wind stond ook niet eens gunstig. Er stak één man met kop en schouders bovenuit."

Van Aert zat andermaal op het juiste moment op de juist plek. Mede door de kracht van zijn ploeg Team Jumbo-Visma. "Het was een coup van ze. In de bocht hadden ze al het overwicht en zaten ze met bijna de volledige ploeg vooraan. Dat is een signaal dat je over het sterkste blok beschikt, want iedere ploeg wil dat. Dan trekt Benoot nog door. Wout zit op dat moment nog te prutsen aan zijn bril, die zat daar gewoon nog met overschot."

Vingegaard versus Roglic

De klassementsrenners van Team Jumbo-Visma zaten ook vooraan, maar konden niet mee toen Van Aert zelf aanging. Nys ging ook in op de verhoudingen tussen Roglic en Vingegaard. De Deen kon langer mee dan Roglic en Nys denkt dat het weleens iets kan betekenen voor de rest van de Tour de France.

"Het is misschien een klein signaal, want ik ga er vanuit dat Roglic normaal de meest explosieve is. Dat is in het verleden vaak gebleken, maar dat was nu niet. Dat kan een momentopname zijn, maar als het een verlengstuk van de Dauphiné is dan gaat dat op La Planche des Belles Filles nog eens herhalen. Verder zou ik geen conclusies verbinden aan de prestatie van Pogacar."

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022