Internationale analist kritisch op Alpecin-Deceuninck: 'Waar was Van der Poel? Heb het gevoel dat zijn ploeg hem tegenhoudt'

De vierde etappe in de Tour de France draaide uit op een ideale rit voor Mathieu van der Poel, maar de Nederlander was nergens te bekennen.

Tour de France 2022 stage 4

In de vierde rit trok Team Jumbo-Visma in de finale het peloton uit elkaar. Veel van de toppers kwamen op het laatste klimmetje op een gaatje te zitten en konden het tempo van zeker Wout van Aert niet bijbenen, maar toch zaten ze bovenop niet verder dan vijftien seconden achter te ontketende Belg. Wie wel verder zat: de grote rivaal van Van Aert, Mathieu van der Poel.

Van der Poel had vooraf al gezegd dat de vierde etappe voor sprinter Jasper Philipsen zou zijn. Die werd uiteindelijk tweede. Offerde Van der Poel zich in de slotfase op voor zijn kopman? Zat hij simpelweg te ver? Of waren de benen niet goed genoeg? Een hoop vragen, maar nog geen antwoorden. Thomas Dekker vertelde in de Avondetappe al dat hij verwacht dat het geen makkelijke Tour de France gaat worden voor Van der Poel.

Zoals de vierde rit zich ontvouwde had het een ideale etappe kunnen zijn voor Van der Poel. In elk geval om mee te gaan met Van Aert indien hij de benen daarvoor had. Maar Van der Poel draaide uiteindelijk net voor Fabio Jakobsen over de top van het laatste heuveltje. De alom gerespecteerde Eurosport-analist en ex-prof Adam Blythe toonde zich na afloop bijzonder kritisch op Van der Poel en vooral zijn ploeg Alpecin-Deceuninck.

"Waar was Van der Poel in hemelsnaam?", begon hij zijn betoog. "Dit was een perfecte dag voor hem, waar zat hij? Ik heb echt het gevoel dat zijn ploeg hem tegenhoudt. En dat is een enorm gok voor een etappe als morgen (vandaag, red.), want hij kan op de eerste kasseienstrook twee lekke banden krijgen en niet meer op kop raken. Dan heeft hij gewoon vijf dagen verspild met iets proberen te doen (voor Philipsen, red.). Je kan hem gewoon niet tegenhouden. Hij is Van der Poel! Laat hem zijn gang gaan."

Tour de France
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022