Tour | Jumbo-Visma van hemel in hel na kasseienrit, Taco van der Hoorn grijpt net naast ritzege

Poeh, wat een rit! De kasseienrit stelde zeker niet teleur qua spektakel, al zullen ze daar bij Jumbo-Visma anders over denken...

Tour de France 2022 stage 5

Het veelgebruikte cliché 'Je kan de Tour hier niet winnen, maar wel verliezen' deed vandaag opgeld voor de kasseienetappe in de Tour de France. Met elf stroken was het vanaf een kilometer op 80 van de streep nervositeit alom.

Als we hier alles moeten gaan opschrijven wat er gebeurde dan moeten we een extra server inhuren, want er gebeurde - uiteraard - van alles.

Belangrijkste pechgevallen

In vogelvlucht de belangrijkste zaken:

- Ben O'Connor was het eerste slachtoffer van de klassementsmannen. Hij reed al snel op grote achterstand na een val.

- Wout van Aert viel, reed daarna bijna tegen de ploegwagen van Team DSM en had niet de beste benen (misschien door de val?)

- Jumbo-Visma had sowieso een pechdag, want Jonas Vingegaard kreeg pech. De fiets van Laporte was veel te groot. Met overal Jumbo's op de weg kon hij z'n weg weer op eigen fiets vervolgen. Maar wel op achterstand.

- Mathieu van der Poel was wederom niet goed en moest de rol lossen.

- De pech ging maar door voor Jumbo-Visma, want even later reed Primoz Roglic tegen een strobaal (ook Caleb Ewan was bij die val betrokken. Roglic kwam ook op grote achterstand - hij verloor meer dan twee minuten op Pogacar.

- Onder aanvoering van Van Aert wist de Groep Vingegaard terug te keren bij het pelotonnetje, waar alleen Pogacar van de klassementsmannen voor zat. Mannen als Vingegaard en Geraint Thomas verloren uiteindelijk maar 14 seconden.

De rit zelf

Ondertussen had de vroege vluchtgroep het goed bekeken, want de zes, met Nederlander Taco van der Hoorn en de onvermoeibare Magnus Cort. De eerste groep met de favorieten knabbelde wel wat van de voorsprong af; met nog 25 kilometer te gaan hadden ze nog een klein minuutje nadat Tadej Pogacar z'n duivels ontbond.

De Sloveen kwam samen met Jasper Stuyven tot 45 seconden vlak voor de laatste strook, maar Van der Hoorn en co mochten de strijd voor de dagzege betwisten. Neilson Powless ging onder de vod, maar hield het niet vol.

In de sprint tussen Boasson Hagen, Van der Hoorn en Simon Clarke leek de Nederlander het op z'n megaverzet te halen, maar Clarke kwam met een ultieme jump nog langszij. Wout van Aert behield het geel.

Results powered by FirstCycling.com

Morgen wacht de renners opnieuw geen makkelijk ritje. Ze trekken dan de Ardennen in voor een rit van Longwy naar Binche. De aankomst is er eentje voor de punchers. Normaal gesproken een kolfje naar de hand van Mathieu van der Poel, maar in deze vorm lijkt daar geen sprake van.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022