Horrordag Jumbo-Visma: schouder uit kom voor Roglic, miscommunicatie Vingegaard en val Van Aert

Het werd een horrordag voor Team Jumbo-Visma over de kasseien. Desondanks wist Jonas Vingegaard zijn klassement te redden.

Tour de France 2022 stage 5

"Een kut dag", was de eerste reactie van ploegleider Grischa Niermann tegen de NOS. "Ja, een korte en bondige samenvatting. Het ging meteen niet goed met de val van Wout nadat hij had gepist. Hij moest zich herpakken en had niet zijn allerbeste dag na die val."

Vervolgens was de beurt aan Jonas Vingegaard, die uiteindelijk niet veel tijd verliest maar halverwege van fiets moest wisselen. "Jonas werd van achter aangereden geloof ik en hij moest van fiets wisselen. Dat ging niet vlekkeloos. Niet zoals we hadden besproken. Volgens mij wilde Nathan de fiets van Jonas snel maken. Maar Jonas dacht dat hij die fiets gaf en ging er verder op. Maar Nathan is zo wat twee keer zo groot als hij."

Vervolgens moest Vingegaard weer wisselen en dat zorgde wederom voor paniek. "Daar kon hij niet op verder en vervolgens moest hij weer wisselen. Waar Sepp was geen idee, maar Jonas had de fiets van Sepp of Stevie moeten pakken. Dat kunnen we honderd keer bespreken, maar met hartslag 200 was dat even kwijt schijnbaar."

Roglic

"We zagen ineens renners van ons op de weg. We zeiden: pak een fiets van onze auto. We hebben iedereen behalve Christophe laten wachten. Maar vijf kilometer verder rijdt een motorrijder een strobaal op de weg en daar knalt Roglic op."

Met gevolgen. "Hij had zijn schouder uit de kom, die kon hij er zelf inzetten. Het duurde even en dat was onze dag. Met dank aan Christophe en Wout valt de schade voor Jonas nog mee. We moesten risicomanagement doen en dat is de grootste kloterij als we beide kopmannen moeten helpen. Het was echt kut. Niet de uitkomst die we wilden hebben."

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022