Wout van Aert baalt maar blijft leider: 'Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui'

Een pechdag voor het hele Jumbo Visma-team. Van Aert viel en vlamde bijna op een ploegwagen, maar redde uiteindelijk nog de gele meubelen voor hemzelf en Vingegaard.

Tour de France 2022 stage 5

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na een laat remmanoeuvre en een domme valpartij, keerde hij tussen de ploegleiderswagens terug naar het peloton. Opnieuw werd hij afgeleid en vloog hij op een haar na op de auto van Movistar. Nadien keerde hij niet meer terug in de spits van de wedstrijd, maar deed hij wel berewerk voor Vingegaard.

Wout van Aert: "Gisteren streden we vooraan, vandaag achteraan. Ik pleit mee schuldig. Ik remde te laat, viel en had daarna schrik om naar voren op te schuiven. Het vertrouwen was weg. Ik vond trouwens de veel te kleine wegen en dorpen erg storend vandaag, zelfs nog voor de kasseistroken eraan kwamen. Ik besef dat ik door mijn twijfels de ploeg wat in de steek liet op dat moment. Het was constant vechten met mezelf."

De twijfel bleef niet duren. Nadat Van Aert mentaal hersteld was, reed hij een koers in de koers, in dienst van de lek gereden Jonas Vingegaard. Van Aert: "We hebben Jonas zijn klassement inderdaad kunnen redden. Hij verloor uiteindelijk een handvol seconden op de ontsnapte Pogacar."

"Verrassend genoeg behoud ik ook nog mijn gele trui. Ik had er in mijn hoofd al afscheid van genomen en had op het einde ook geen kracht meer. Hij blijft alsnog om mijn schouders zitten, waardoor ik er morgen mee in België kan starten. Dat is mooi."

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022