Tour | Mathieu van der Poel over afstappen: 'Als het morgen nog zo is, denk ik niet dat ik weer ga aanklampen'

Het is niet de Tour van Mathieu van der Poel. Na de etappe naar Longwy doet hij open en eerlijk z'n verhaal. Hij denkt aan afstappen...

Tour de France 2022 stage 5

Wederom zagen we in de lange Touretappe van Binche naar Longwy niet de Mathieu van der Poel die we kennen. Sterker nog, we zagen hem in het begin bij de eerste lossers. Tegen de NOS zei hij dat het een zware bevalling was en twijfelt hij openlijk over doorrijden deze Tour.

"Dit was een heel lange dag voor mij. Zeker niet de leukste dagen op de fiets. Toen ik er vroeg af moest, was ik alleen maar aan het hopen dat het iets rustiger ging. Ik heb een paar keer getwijfeld om aan de kant te gaan (af te stappen, red.), maar ik ben toch maar door blijven doen."

Of dat ook de komende dagen het geval is, valt nog maar te zien. "Als ik nu af zou stappen, dan zou ik er misschien thuis over twee dagen spijt van hebben. Of ja, spijt, dat het wringt. Dus nu wilde ik nog wel effe doorzetten. Maar als het morgen zo gaat zijn als vandaag, denk ik niet dat ik nog een dag ga aanklampen."

Over de reden van z'n mindere presteren, tast hij enigszins in het duister. "Als je al moet lossen in het begin van een vlakke etappe, weet je dat er iets mis is. Maar ik weet zelf ook niet hoe het komt. Als je het weet zal het al iets makkelijker zijn het een plaats te geven. Na de Giro ben ik weer op hoogte gegaan. Misschien was dat wat te belastend voor het lichaam. Dat de combinatie Giro/Tour zo zou uitpakken, had ik niet gedacht."

"Voor nu blijft het nog even tegen beter weten in blijven proberen en hopen op beterschap", besluit MVDP toch nog een heel klein beetje hoopvol.

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022