Tour | Pogacar remonteert Vingegaard in extremis, Kämna strandt in zicht van de haven op Planche des Belles Filles

Wat een strijd op de Super Planche des Belles Filles! Pogacar wint, maar het moest uit z'n tenen komen...

Tour de France 2022 stage 7

Vandaag stond de eerste aankomst bergop op het programma en dat was er niet zomaar eentje: de Tour zocht andermaal de Planche des Belles Filles in de Vogezen op - de Super Planche des Belles Filles nog wel.

Dat wil zeggen dat de renners helemaal naar de top gaan en nog een onverhard stuk van 900 meter met stijgingspercentages van boven de 20 procent voor hun kiezen kregen.

Van de vroege vluchters bleven de beste klimmers over nadat er gedurende de rit al enkele Vogezencolletjes bedwongen moesten worden. Dylan Teuns (won er al eens), Maximilian Schachmann, Lennard Kämna, Luke Durbidge, Imanol Erviti en Simon Geschke droomden van een ritzege.

Maar ze moesten er ernstig rekening mee houden dat het bij dromen bleef, want UAE hield de zes steeds op schootsafstand. Bij het begin van de helse klim naar de Mooie Meisjes was het verschil zo'n anderhalve minuut.

Van de vluchters bleek Kämna al snel de sterkste. Bij het opdraaien van het onverharde stuk had hij nog een voorgift van 40 seconden op de Groep Pogacar, waar onder anderen Vlasov en O'Connor al moesten lossen.

Maar daar ging Pogacar wel onmiddellijk aan. Vingegaard, Roglic, Thomas en Bardet volgden. De Duitser sneuvelde in het zicht van de haven, omdat Vingegaard hard aanging in de laatste meters. Toch was de zege ook niet voor de Deen, want Pogacar leek even te kraken maar met een ultieme krachtsinspanning kwam hij er toch nog langs.

Daguitslag en algemeen klassement (klik op GC)

Results powered by FirstCycling.com 

Morgen staat er niet zo'n rit met een monsterlijke aankomst op het programma, maar moet het peloton op weg naar Zwitserland behoorlijk wat hoogtemeters overbruggen. In Lausanne wacht een hellende aankomststrook die vergelijkbaar is met de finish in Longwy van gisteren.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022