HomeAchtergrondMerijn Zeeman reageert op Franse kritiek Jumbo-Visma: 'Jullie werken niet met zelfde...

Merijn Zeeman reageert op Franse kritiek Jumbo-Visma: ‘Jullie werken niet met zelfde professionaliteit als wij’

Het is de vraag of Merijn Zeeman na deze uitspraken nog wel naar Frankrijk kan als hij is hersteld van covid...

Jumbo-Visma kreeg het na de etappe van donderdag naar Longwy zwaar te verduren van renners en wielervolgers. De geelzwarte formatie, en Primoz Roglic in het bijzonder, zouden een gevaar zijn in net peloton.

Maar al veel langer zetten, vooral Franse media en renners, vraagtekens bij de prestaties van de Nederlandse ploeg. Men zinspeelt dan voornamelijk op het ketonengebruik bij Jumbo-Visma.

In een uitgebreid interview met L’Equipe ging sportief directeur Merijn Zeeman, die thuiszit met de naweeën van covid, in op de materie. Hij spaart daarbij de Fransen niet.

“Misschien gaan jullie het niet leuk vinden, maar ik denk dat de Franse ploegen met dezelfde professionaliteit werken als wij. Ze suggereren geregeld dat onze goede resultaten te danken zijn aan ketonen, aan mechanische doping of wat dan ook. Voor mij klinkt dat alsof ze zoeken naar excuses.”

Ketonen

Zeeman relativeert de invloed van het gebruik van ketonen op de prestaties. “Het zijn maar voedingssupplementen. Ketonen maken niet eens één procent deel uit van ons werk. Sommige teams, en heus niet alleen de Franse teams, weigeren om alleen naar hun eigen zaken te kijken en hebben liever kritiek op andere ploegen.”

Peloton á deux vitesse?

Sinds Rabobank in de Parijs-Nice van 1999 het hele peloton aan gort reed, is het een gevierde kreet in de Franse wielerwereld. Het peloton á deux vitesse, op twee snelheden dus. Ze bleken het achteraf in die tijd bij het juiste eind te hebben – al waren Fransen zelf niet roomser dan de Paus…

Maar nu wil Zeeman dus niks weten van die term. “Het is vervelend om te horen dat zoveel renners, zeker de Fransen, praten over een peloton op twee snelheden als het gaat over ketonen. Romain Bardet, Thibaut Pinot en Arnaud Démare hebben het allemaal genoemd. En het is gewoon onzin.”

Hij benadrukt nog maar eens dat het om heel andere zaken gaat tot besluit. ” Het gaat erom hoe je beter moet trainen, hoe je de resultaten van hoogtestages kunt optimaliseren, hoe je de fietsen verbetert, hoe je de voeding voor, tijdens en na de wedstrijd moet doen… dat zijn de belangrijkste zaken!”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...