Tour | Hitte des doods in aantocht! In het voordeel van Jumbo-Visma?

Deze temperaturen liegen er niet om! En ze zullen ook wel van invloed zijn op koers als de voorspellingen uitkomen.

Tour de France 2022 stage 7

In Nederland wordt het komende week warmer (er zijn hier ook modellen die het hebben over 40 graden), maar uiteraard stijgt het kwik in Frankrijk dan nog ietsje meer.

Hete Sahara-lucht zal er voor zorgen dat we letterlijk - en hopelijk ook figuurlijk - een heet weekje tegemoet gaan in de Alpen en de heuvelritten die in het Centraal Massief op het programma staan.

De Finse wielerprofessor die op Twitter onder de naam @ammattipyoraily post, zocht het uit. Normaal gesproken twittert hij altijd over wattages en klimtijden, maar nu dook hij in de weermodellen voor de komende week.

Op 14 juli, als de etappe naar Alpe d'Huez op het programma staat, noteert de Fin 35 graden celsius in Bourg d'Oisans, het dorpje aan de voet van de Alp.

Een paar dagen later als het peloton aankomt in Mende rept hij zelfs van temperaturen die richting de 40 graden gaan. De aankomst ligt dan op de zogenaamde Montee Jalabert. De streek rond Mende wordt ook wel De Bakoven van Frankrijk genoemd.

Niemand vindt deze hitte natuurlijk heel fijn om in te sporten en elke renner zal er minder van gaan presteren dan bij een aangename 20 graden of iets dergelijks. Maar feit is wel dat de ene renner er beter mee om kan gaan dan de ander.

En laat nu net Jonas Vingegaard wel goed tegen de hitte kunnen. En laat nu net ook Tadej Pogacar wat meer 'fan' zijn van slecht weer - de rit naar Le Grand Bornand van vorig jaar staat ons nog vers in het geheugen. Geen slechte voorspelling dus voor Jumbo-Visma? We gaan het zien!

Tour de France
  • Photo: POOL/PG/Cor Vos © 2022