Tour de France | Jungels heeft Pinot op de hielen, maar zegeviert toch met een prachtige solo

Bob Jungels heeft de achtste etappe gewonnen. De Luxemburger schudde een fenomenale solo uit de benen en hield Pinot daarmee af.

Tour de France 2022 stage 9

Het beloofde een rit te worden voor de vluchters en daarom was er veel animo om aan te vallen. Onder anderen Bob Jungels, Thibaut Pinot, Patrick Konrad, Brandon McNulty en Wout van Aert zaten in de vlucht van de dag. En de best geklasseerde man: Rigoberto Urán. De Colombiaan lag ruim drie minuten achter op Pogacar, waardoor diens ploeg UAE Team Emirates de voorsprong niet te ver kon laten oplopen.

Op de tweede klim van de dag kwam Jungels als sterkste klimmer naar boven. Na een ziedende afdaling en een goede vallei begon hij met een voorgift van zo'n twee minuten aan de laatste klim van de dag. Achter hem zette Pinot de achtervolging in, terwijl intussen ook het peloton niet heel ver achter lag. In dat peloton hadden Daniel Felipe Martínez en Aleksandr Vlasov een slechte dag, waardoor ze de rol moesten lossen.

Tweestrijd

Ondertussen naderde Pinot snel bij Jungels, want hij reed in een paar kilometer zo'n anderhalve minuut van zijn achterstand af. Op de top van de klim lag hij nog slechts twintig seconden achter, maar er volgde nog een kleine afdaling en vervolgens nog een stukje omhoog. Maar dat vlakke stuk en de afdaling waren op papier in het voordeel van de Luxemburger. Ook Verona en Castroviejo lagen nog niet heel ver achter.

Jungels breidde zijn voorsprong weer een beetje uit in de afdaling, maar de listige finale wachtte nog. Het werd een heerlijke tweestrijd tussen Jungels en Pinot, maar die eerste leek nog een extra versnelling te vinden want met drie kilometer te gaan was zijn voorgift 31 seconden en Pinot begon het steeds moeilijker te krijgen. De strijd was op twee kilometer van de meet dan ook gedaan en Jungels boekte zo zijn eerste etappezege in de Tour de France.

Pinot werd zelfs nog bijgehaald door Castroviejo en Verona, die plek twee en drie pakten. De Fransman eindigde op de vierde plek. Pogacar gooide er in de slotfase nog een sprint uit, maar Vingegaard zat strak in het wiel. De rest van de favorieten zat niet ver erachter, maar gaf wel iets toe.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022