Tour | Wie vliegt er op het vliegveld? Alles wat je moet weten over etappe 10: Morzine-Megève

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Was de negende etappe het aperitief dan volgt in de tiende rit het voorgerecht. Een smakelijk voorgerecht, want het is wederom klimmen geblazen.

Het is weer niet de meest zware etappe voor de klassementsrenners en de kans is groot dat de kleppers hun pijlen nog op zak houden, maar ook naar Megève kun je je geen mindere dag veroorloven als klimmer. Het venijn zit hem vooral in de staart, want in de eerste 125 kilometer moet het peloton weliswaar meerdere klimmetjes bedwingen maar die zijn lang niet zwaar genoeg om iets verrassends te ondernemen.

Het is de plek waar Chris Froome in 2016 de tegenstand degradeerde in een individuele klimtijdrit. De klim is echter niet al te zwaar met zijn 19,8 kilometer aan 4 procent. Tegen het einde wordt het weliswaar iets uitdagender, maar ook dan komt het gemiddelde niet boven de vijf procent uit.

In 2020 eindigden twee etappes van het Critérium du Dauphiné in Megève. De dagzeges waren voor respectievelijk Lennard Kämna en Sepp Kuss. In die eerste rit werden weinig verschillen geslagen tussen de beste klassementsrenners, maar toen Kuss won was dat anders.

Doordat de strijd om het klassement volledig openlag, volgde een spervuur aan aanvallen en een zeer enerverende etappe om te volgen. De kans is echter groter dat het een gecontroleerde rit gaat worden of er een grote vluchtgroep voor de dagzege mag strijden op de klim naar het vliegveld(je) op hoogte (de altiport) van Megève.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de klim naar de Altiport

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 16.57 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.17 uur binnen.

Wielerhistorie

De laatste keer dat een Tour-etappe in Morzine begon, was in 2010. De desbetreffende rit werd gewonnen door Sandy Casar. Het was voor de Fransman zijn derde ritzege en daarmee draagt hij flink bij aan het aantal ritten die ooit door het huidige Groupama-FDJ gewonnen werden.

Dat zijn er in totaal twaalf, waarvan Casar de grootste bijdrage heeft geleverd. Huidige kopstukken Thibaut Pinot en Arnaud Démare blijven voorlopig steken op twee. Groupama-FDJ reed zijn eerste Tour de France al in 1997. Een Alpecin-Fenix doet het gemiddeld met twee ritzeges bij één deelname al een stuk beter. Welke ploegen scoren in absolute etappezeges nog meer goed?

Ag2r Citroën Team (19 ritzeges), Astana Qazaqstan Team (17 ritzeges, inclusief twee afgepakte van Alexandre Vinokourov), Bahrain-Victorious (5 ritzeges), BORA-hansgrohe (9 ritzeges), Cofidis (9 ritzeges), EF Education-EasyPost (9 ritzeges), INEOS Grenadiers (18 ritzeges), Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux (0 ritzeges), Israel-Premier Tech (0 ritzeges).

Team Jumbo-Visma (41 ritzeges, inclusief Rabobank-tijd), Lotto Soudal (39 ritzeges), Movistar (33 ritzeges), Quick Step-Alpha Vinyl (47 ritzeges), Team BikeExchange-Jayco (7 ritzeges), Team DSM (19 ritzeges), Trek-Segafredo (6 ritzeges), UAE Team Emirates (9 ritzeges), Alpecin-Fenix (2 ritzeges), B&B Hotels-KTM (0 ritzeges), Team Arkéa-Samsic (0 ritzeges), TotalEnergies (10 ritzeges).

Trivia

Hoewel Megève de laatste jaren regelmatig is aangedaan door wielerkoersen, staat het toch vooral bekend als wintersportgebied. De eerste ski-activiteiten in het gebied vonden plaats net voor de Eerste Wereldoorlog, zo vogelde een journalist uit voor het tijdschrift French Alpine Club.

Het gebied kreeg pas een echte boost toen de Rotschild-familie ging investeren in Megève. Na de Eerste Wereldoorlog besloot telg Noémie de Rothschild een skioord op te zetten waar de elite van de samenleving kon genieten zonder lastiggevallen te worden. Samen met haar man liet Noémie het inmiddels historische hotel Domainedu Mont d’Arbois bouwen.

In eerste instantie als een privéchalet, maar sinds 1979 is het in gebruik als hotel. Ook na de dood van Noémie zouden de Rotschilds Megève blijven bezoeken en nog steeds heeft het gebied een hoogwaardige naam in wintersportland.

Zo zijn er in de stad verschillende restaurants te vinden met drie Michelin-sterren. Megève heeft overigens ook een klein vliegveld, iets waar de Rotschilds waarschijnlijk ook dol op waren. De Dauphiné-rit die Kuss won in Megève eindigde op de landingsbaan. In de Tour de France rijden ze ‘m voorbij en zullen ze nog anderhalve kilometer verder klimmen.

Tour de France
  • Beeld: ASO