Merijn Zeeman: 'Beste Wout van Aert ooit, wij zijn ondertussen een beetje als Ajax'

De sportief directeur van Jumbo-Visma over de Hulk van Herentals: Wout van Aert. En hij vergelijkt zijn ploeg ook met Ajax...

Tour de France 2022 stage 8

Op de rustdag blikte Merijn Zeeman met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad terug op de eerste Tourweek en uiteraard ging het daarbij vooral over Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma reed de sterren van de hemel, stelde ook Zeeman vast, die weer terug is in de Tour na een coronabesmetting.

"Dit is de beste Wout van Aert ooit. Ik heb daar zelfs geen cijfers voor nodig. Dat zegt de mensen toch niets. Genoeg kenners hebben het al gezegd en ik kan hen alleen gelijk geven."

Zeeman concludeert dat Van Aert hard op weg is naar zijn persoonlijke hoofddoel. "Hij rijdt recht naar groen, alleen Pogacar lijkt hem nog te kunnen bedreigen, maar dan moet die zich ook al in de tussensprints gaan mengen en dat gaat niet gebeuren."

Maar misschien nog wel belangrijker voor de ploeg; Van Aert toonde zich ook nog eens een voorbeeldige ploegmaat. "Hij heeft in de kasseienrit naar Arenberg ook de Tour van Vingegaard gered. Die dag was hij niet goed tot we pech kenden en toen sloeg zijn motor aan. Als Jonas hem daar niet heeft, verliest hij veel meer tijd dan dertien seconden."

Ajax

Toch was er ook wat kritiek op Jumbo-Visma en Van Aert. En dan met name over de tactiek in de rit naar Longwy. Zeeman komt met een opvallende vergelijking.

"Ik zei het gisteren al tegen Grischa Niermann. Wij zijn intussen een beetje als Ajax. Wat zij ook doen, in Nederland heeft iedereen er een mening over. Of het nu gaat om de tactiek, het transferbeleid of weet ik veel. Dat is bij ons intussen ook zo en op zich is dat een compliment."

Hij trekt de vergelijking door. "We zijn een ploeg geworden waar veel mensen iets van vinden. Internationaal ook. In België vinden ze dat we meer helpers moeten laten werken voor Wout, maar in Slovenië vinden ze dat voor Primoz en in Denemarken voor Jonas."

Zeeman gaat ook nog evebn specifiek in op de tactiek van de ploeg op weg naar Longwy. "Die rit naar Longwy, daar kan je veel over zeggen, maar als Wout in het peloton zat, was er niet gesprint. De andere teams gingen de vlucht niet mee controleren."

"Hadden wij onze verantwoordelijkheid genomen, dan zou dat een energievretend karwei geweest zijn, de dag nadat Primoz zwaar was gevallen. Bovendien lag die aankomst Pogacar ook, dan had hij er net zo goed kunnen winnen", besluit Zeeman.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022