Tom Boonen: 'Wout van Aert bereikt stilaan een soort heldenstatus'

Wout van Aert geldt samen met Tadej Pogacar als dé smaakmaker van de Tour de France. Ook voor Tom Boonen.

Tour de France 2022 stage 9

Boonen doet de analyses namens Het Laatste Nieuws. Eerder in de week, na drie tweede plaatsen, voorspelde hij al dat het een kwestie van tijd was voordat Van Aert een rit zou winnen. "En zie: het kwam snel. Die eerste dagen stond iedereen nog fris en hevig en haalden de pure sprinters de bovenhand. Maar naarmate de ritten zwaarder en de aankomsten selectiever werden en de eerste vermoeidheid toesloeg, stonden figuren als Wout op."

Al benadrukt de Belg dat er momenteel geen renner is die kan tippen aan de kopman van Jumbo-Visma. "Hij gaat er nog winnen de komende twee weken, dat zie je zo."

Sterveling

Al plaatst ook Boonen een kritische kanttekening, want volgens hem smijt Van Aert iets te veel met zijn krachten. "Wout rijdt elke rit alsof het een eendagkoers betreft. Zelfs op dagen dat het niet moet. Terwijl een oerwet in het wielrennen zegt: 'Als je jezelf kunt sparen, doe dat dan.' Want zo'n Tour duurt lang. Neem nu Longwy. Je kon je afvragen: moet dit nu echt?"

De voormalig-topcoureur vergelijkt het met zijn eigen loopbaan. "Een normale sterveling als ik zou zo'n inspanning in een grote ronde destijds cash hebben betaald. Ik hoop dat dat voor Wout niet het geval zal zijn. Hij lijkt er momenteel immuun voor. Aparte kerel, toch wel. Die stilaan een soort heldenstatus bereikt. Ook in het peloton."

Van Aert is volgens Boonen momenteel het grootste voorbeeld in het peloton. "Vraag de jonge generatie maar eens naar wie ze tegenwoordig opkijkt. Pogacar is een ander type. Jongens die bezig zijn met de Tour proberen te winnen in Parijs komen in die drie weken automatisch maar een keer of vijf, zes 'in the picture'. Wout streeft diverse doelen na en drukt altijd en overal zijn stempel."

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022