HomeColumnsColumn | Belgische renners schitteren in Tour, maar wat is er aan...

Column | Belgische renners schitteren in Tour, maar wat is er aan de hand met Sporza?

Onze redacteur vraagt zich af wat er aan de hand is bij Sporza. Nog even en het is 'Koers vervalt' in plaats van 'Buren vervalt"... Een SOS-signaal

Een vriend van me stuurde laatst via WhatsApp een hartverscheurend verhaal. Hij schreef over de woedeaanval waarin hij was uitgebarsten toen hij de Tourrit naar de Planche des Belles Filles wegens beslommeringen in de middag ’s avonds via de terugkijkoptie bekeek.

De NOS had het namelijk in z’n bolle kop gehaald op anderhalve kilometer van de streep van NPO 1 over te schakelen naar NPO 2. De reden: voorbeschouwen op de EK-vrouwenvoetbalwedstrijd Spanje-Finland – de stoom komt nog uit z’n oren.

Onvergefelijk, maar van de NOS zijn we dit soort fratsen helaas wel gewend. De koers staat in Nederland nu eenmaal niet op een voetstuk, zoals dat in Vlaanderen wel het geval is. Of ja, is dat nog wel zo?

De Belgen koersen met Wout van Aert (al is dat eigenlijk een Nederlander..) als absolute superster beter dan ooit, maar Sporza lijkt wat steekjes te laten vallen. Scheurtjes in het koersbastion.

Bassie en Adriaan

Ooit gingen ze al de ether in als de nieuwelingencategorie zich opstelde voor de Aardbeienkoers in Hoogstraten (dit is een bestaande koers). Hele seizoenen van de Australische soap Buren vervielen omdat er koers werd uitgezonden.

Michel, Renaat en José reisden meer door Europa dan Bassie en Adriaan deden in hun befaamde reeks ‘Bassie & Adriaan Op Reis Door Europa’ – en zoals de titel al doet vermoeden reisden Bassie en Adriaan in die reeks nogal wat door Europa…

Inmiddels doen Renaat en José het commentaar vanuit de studio in Brussel – met name José deelt daarover bijna dagelijks zijn onvrede middels subtiele doch vileine opmerkingen. Dat is teken aan de wand één dat er iets geks aan de hand is met Sporza.

Roofvogel

Maar ik viel pas echt van m’n stoel… – wat zit ik hier nou te liegen, ik kijk de koers gerieflijk liggend op de bank – ik maakte dus pas echt een salto mortale van de bank toen ik afgelopen weekend mijn tv aanzette. Die begon keurig op zender nummertje 1: NPO1. Daar waren al wielrenners te zien, dus zapte ik als de wiedeweerga naar Sporza op Één.

Geen koers. Nergens een wiel te bekennen, laat staan twee of een heel peloton vol wielen. Geen helikoptergeluiden. Geen Renaat en José in discussie over de spanwijdte van een of andere roofvogel. Geen dialogen over het al dan niet sterke optreden van Kobe Goossens de dag ervoor. Niets! Ja, sfeerbeelden van een Vlaamse kustplaats ofzo – ik weet het niet eens meer, zo verbijsterd was ik.

Ik rammelde wat aan m’n tv, maar daarmee verschenen er ook geen wielrenners op het plasmascherm. Misschien op Canvas dan, ze wijken wel vaker uit immers? Nee hoor, ook niet. Ze begonnen er gewoon een uur later aan. Een uur koers dat wél via Studio Sport was te zien, maar niet via Sporza. Ik denk dat het nog nooit vertoond is – en daarmee is het teken aan de wand twee.

Koers vervalt

Maar de grootste schok kwam gisteren op de rustdag, toen ik me bij gebrek aan koers wilde onderdompelen in het heerlijke genot van wielertalkshows. Andermaal kwam ik bedrogen uit. Terwijl bij de NOS Sam Oomen, Mike Teunissen en Koen Bouwman heerlijk zaten te ouwehoeren in de Avondetappe, danste Karl Vannieuwkerke de horlepiep in de Franse Alpen.

Of weet ik het wat hij deed. Maat hij presenteerde in ieder geval geen Vive le Vélo. Dat de renners een rustdag nodig hebben snap ik en elke dag een talkshow maken zal ook best wat van je vergen. Maar het lijkt me toch ook weer niet zo dat Karl een rustdag nodig heeft.

Teken aan de wand drie, die een voorzichtig SOS-signaal rechtvaardigt: wat is er in hemelsnaam aan de hand met Sporza?! Als deze trend doorzet zien we Renaat Schotte, José De Cauwer en Karl Vannieuwkerke volgend jaar als figuranten in Buren. Koers vervalt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Miguel Angel Lopez ‘drie uur lang’ ontvoerd door overvallers in bijzijn van gezin

Opmerkelijk nieuws vanuit Colombia. Miguel Angel Lopez is in zijn eigen woning ontvoerd en...

Meer zoals dit

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)

Video | Verkenning VAM-berg: verslag van een duizelingwekkende klim naar 4800 centimeter hoogte

Met het oog op het NK op en rond de VAM-berg zie je hier een video van de klim waar de renners heeeel vaak overheen moeten. Over ijle lucht, de Alpen zien en zuurstofmaskers..