HomeTour de FranceTour | Sprinten of vluchters? Alles wat je moet weten over...

Tour | Sprinten of vluchters? Alles wat je moet weten over etappe 13: Bourg d’Oisans-Saint Etienne

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Na het spektakel in de Alpen zullen de klassementsmannen een relatieve rustdag voorgeschoteld krijgen. “Een profiel zonder significante obstakels zou in theorie voor de sprinters moeten zijn”, vertelde koersdirecteur Christian Prudhomme op de website van de Tour de France.

“In dit soort type etappes zullen aanvallers weinig ruimte krijgen, maar ze kunnen altijd op het beste blijven hopen.” Toch loopt het in dit gedeelte van Frankrijk redelijk op en af. Met de Col de Parménie ligt er op meer dan honderd kilometer een vrij zwaar klimmetje op de route.

De Col de Parménie is 5 kilometer lang en loopt aan gemiddeld zeven procent omhoog. De tweede kilometer loopt aan 8,7 procent, terwijl de slotkilometer aan 8,6 procent omhooggaat. Zijn er ploegen die koers willen maken, dan is deze klim zeker zwaar genoeg om sprinters te lossen.

In het vervolg van de etappe gaan er nog flinke stukken minstens vals plat omhoog. Daar heb je veel voordeel van de renners voor je, maar wellicht zou de dertiende etappe toch meer spektakel kunnen doen opleveren dan Prudhomme op voorhand denkt. Het zou dan ook zomaar een etappe voor vrijbuiters kunnen worden van het genre Nils Politt, Jasper Stuyven en Matej Mohoric.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotkilometers

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.26 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.49 uur binnen.

Wielerhistorie

Finishstad Saint-Étienne is de geboorteplaats van Roger Rivière, de renner die de grote uitdager van Jacques Anquetil had kunnen worden maar die in 1960 bijna ter pletter sloeg op een rotsblok met een verlamming als gevolg. Maar het is ook de stad van Gilles Delion.

Gilles wie? De winnaar van de Ronde van Lombardije 1990, de winnaar van het jongerenklassement in de Tour de France van 1990 en in 1992 winnaar van de Touretappe die van Brussel naar Valkenburg liep. H

ij bleef in Nederland grote namen als Stephen Roche, Rolf Järmann en Gert-Jan Theunisse voor. Delion was pas 24 jaar toen hij zijn eerste monument won en had alles om een grote carrière uit te bouwen.

Of alles? Eén ding had hij niet. De bereidheid om zich vol te stoppen met medicamenten en daarom staat hij vandaag de dag niet bekend om zijn zeges maar om zijn strijd tegen doping in het peloton.

Net als de Belg Edwig Van Hooydonck was Delion principieel tegen het gebruik van verboden middelen en dat heeft hem uiteindelijk de rest van zijn loopbaan gekost. Waar hij in 1990 nog op indrukwekkende wijze een rit won in het Critérium International, daar wordt hij zes jaar later buiten tijd gereden door zijn beter geprepareerde collega’s.

Delion zou het verdienen om in zijn geboorteplaats in het zonnetje te worden gezet. Het zonnetje dat hij door zijn principes tijdens zijn loopbaan maar even gevoeld heeft.

Trivia

In voetbal zijn de clubs uit Lyon en Saint-Étienne grote rivalen van elkaar, maar de rivaliteit tussen de steden gaat verder dan dat. Ook op industrieel en economisch waren de twee steden elkaars vijanden. Lyon was leidend in de zijde-industrie en investeerde tot in de buurt van Saint-Étienne, waardoor lokale bedrijven het lastig kregen daar.

Lyon staat daardoor bekend als stad met het burgerlijke imago. Als de hoofdstad van de gastronomie. Saint-Étienne vertegenwoordigt eerder de arbeidersklasse, het volk. Die twee manieren van leven botsten meer dan eens met elkaar.

Lyon mag de studie van hogere kookkunst door de stad vervlochten hebben, dat neemt niet weg dat Saint-Étienne geen hoogwaardige producten levert. Wat is nou typisch voor de hoofdstad van het departement Loire? Een van de specialiteiten van de streek is de Fourme de Montbrison, een blauwader kaas gemaakt van koeienmelk.

Toch zie je de verschillen tussen Lyon en Saint-Étienne ook in de keuken. Topchef Pierre Gagnaire begon zijn kookloopbaan in de stad, maar vond er niet zijn publiek. “Saint-Étienne is een koppige stad, net als de steden in het noorden. Mijn manier van koken had een publiek nodig. En ik moet toegeven dat ik dat niet had in Saint-Étienne. Zeer haute cuisine is nauwelijks haalbaar in Saint-Étienne. Daar is het erg ingewikkeld.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Video | Van Baarle: ‘Evenepoel is zeker een van de grote favorieten’

Dylan van Baarle was er al bij in de Tour de France en zal...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...