Tour | Magnus Cort wint 'pauze-etappe' na heerlijke ontknoping, Van Baarle komt net tekort

Een heuvelrit in de Alpen die even stil lag kreeg een prachtige apotheose. Dylan van Baarle probeerde het, maar gewezen bolletjesman Magnus Cort pakte de rit naar Megève!

Tour de France 2022 stage 8

Omringd door hoge bergtoppen reden de renners vandaag een heuveletappe van Morzine naar Megève, met de Altiport Megève-klim als lange (bijna 20 kilometer niet zo heel steil klimmen) scherprechter.

Een dag voor de vluchters dus. Een omvangrijke kopgroep van 25 man kreeg dan ook de zegen van het peloton. Namens Nederland was Dylan van Baarle present vooraan. Hij had onder andere het gezelschap van zijn ploeggenoot Filippo Ganna, Lennard Kämna, Christophe Laporte en Philippe Gilbert.

Ook Alberto Bettiol was van de partij en hij koos het hazepad vlak voordat de koers voor de laatste klim even 'op pauze' ging omdat klimaatactivisten de weg blokkeerden - de tv-kijkers kregen er niet veel van te zien door de Franse regie.

Bettiol mocht zijn voorsprong uiteraard behouden na de herstart en begon met een voorgift van zo'n halve minuut aan de lange klim. Maar de Italiaan van EF Education kon het niet bolwerken. Luis Leon Sanchez was de volgende die het probeerde.

De ervaren Spanjaard van Bahrain Victorious had met nog 4 kilometer te gaan een voorsprong van zo'n 20 seconden en had bovendien in Fred Wright een ideale ploegmaat in het groepje erachter. De jonge Brit controleerde goed en speelde voor stoorzender.

Dylan van Baarle

Maar Sanchez kreeg vanuit de achtergrond toch gezelschap van Mateo Jorgenson (Movistar) en Nick Schultz (BikeExchange) in de absolute slotfase. Met nog anderhalve kilometer te gaan vocht ook Dylan van Baarle nog om er in extremis bij te komen.

Dat lukte in de laatste kilometer en hij ging meteen erop en erover, maar Jorgenson dichtte het gat. Doordat het tempo zakte, kwam de grotere groep daarachter nog terug en was het duveltje uit een doosje Magnus Cort die zijn Tour nog eens extra glans gaf door Nick Schultz nipt voor te blijven.

Lennard Kämna leek even het geel af te snoepen van Tadej Pogacar, maar kwam uiteindelijk elf seconden tekort doordat de Sloveen er zelf nog een sprintje uitgooide.

Daguitslag

Results powered by FirstCycling.com

Morgen wachten de échte bergen met een aankomst op de loodzware Col du Granon, nadat de renners eerst al over de Galibier moeten. De slotklim heeft geregeld percentages boven de 10 procent. Op donderdag volgt de etappe naar Alpe d'Huez.

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022