HomeTour de FranceTour | Magnus Cort wint 'pauze-etappe' na heerlijke ontknoping, Van Baarle komt...

Tour | Magnus Cort wint ‘pauze-etappe’ na heerlijke ontknoping, Van Baarle komt net tekort

Een heuvelrit in de Alpen die even stil lag kreeg een prachtige apotheose. Dylan van Baarle probeerde het, maar gewezen bolletjesman Magnus Cort pakte de rit naar Megève!

Omringd door hoge bergtoppen reden de renners vandaag een heuveletappe van Morzine naar Megève, met de Altiport Megève-klim als lange (bijna 20 kilometer niet zo heel steil klimmen) scherprechter.

Een dag voor de vluchters dus. Een omvangrijke kopgroep van 25 man kreeg dan ook de zegen van het peloton. Namens Nederland was Dylan van Baarle present vooraan. Hij had onder andere het gezelschap van zijn ploeggenoot Filippo Ganna, Lennard Kämna, Christophe Laporte en Philippe Gilbert.

Ook Alberto Bettiol was van de partij en hij koos het hazepad vlak voordat de koers voor de laatste klim even ‘op pauze’ ging omdat klimaatactivisten de weg blokkeerden – de tv-kijkers kregen er niet veel van te zien door de Franse regie.

Bettiol mocht zijn voorsprong uiteraard behouden na de herstart en begon met een voorgift van zo’n halve minuut aan de lange klim. Maar de Italiaan van EF Education kon het niet bolwerken. Luis Leon Sanchez was de volgende die het probeerde.

De ervaren Spanjaard van Bahrain Victorious had met nog 4 kilometer te gaan een voorsprong van zo’n 20 seconden en had bovendien in Fred Wright een ideale ploegmaat in het groepje erachter. De jonge Brit controleerde goed en speelde voor stoorzender.

Dylan van Baarle

Maar Sanchez kreeg vanuit de achtergrond toch gezelschap van Mateo Jorgenson (Movistar) en Nick Schultz (BikeExchange) in de absolute slotfase. Met nog anderhalve kilometer te gaan vocht ook Dylan van Baarle nog om er in extremis bij te komen.

Dat lukte in de laatste kilometer en hij ging meteen erop en erover, maar Jorgenson dichtte het gat. Doordat het tempo zakte, kwam de grotere groep daarachter nog terug en was het duveltje uit een doosje Magnus Cort die zijn Tour nog eens extra glans gaf door Nick Schultz nipt voor te blijven.

Lennard Kämna leek even het geel af te snoepen van Tadej Pogacar, maar kwam uiteindelijk elf seconden tekort doordat de Sloveen er zelf nog een sprintje uitgooide.

Daguitslag

Results powered by FirstCycling.com

Morgen wachten de échte bergen met een aankomst op de loodzware Col du Granon, nadat de renners eerst al over de Galibier moeten. De slotklim heeft geregeld percentages boven de 10 procent. Op donderdag volgt de etappe naar Alpe d’Huez.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | De Speld en Tour de Tietema presenteren: het lichtste (en grappigste) wielershirt ooit!

De Speld mengde zich in een samenwerking met La Machine al eerder in de...

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Meer zoals dit

Video | Als dronkeman slingerend over de weg! Zo kapot zat Wout van Aert na inspanning op Hautacam

Hierboven op de foto uit de afgelopen Tour zie je 'm bezig met de...

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...