HomeAchtergrondMonsterklim Col du Granon vergeleken met Alpe d'Huez: de Granon wint op...

Monsterklim Col du Granon vergeleken met Alpe d’Huez: de Granon wint op alle fronten

De Alpe d'Huez is misschien veel bekender, maar legt het echt op (bijna) alle fronten af tegen de Col du Granon, de klim die vandaag op het programma staat!

Vandaag en morgen staan de twee échte Alpenritten van deze Tour de France op het programma, met twee keer een loodzware aankomst bergop. Vandaag moeten de renners eerst tegen de onbekende reus Col du Granon op, terwijl morgen de overbekende Alpe d’Huez wacht.

Die eerste klim zit voor het eerst sinds 1986 weer in de Tour. Toen verloor Bernard Hinault er zijn gele trui en vond hij het zo’n verschrikkelijk ding dat hij zei: “Deze berg mag nooit meer in de Tour komen.”

Nu is het dan toch zover en zoals je aan het profiel al ziet, is het inderdaad geen lieverdje. Maar om nog eens duidelijk te maken hóé zwaar-ie precies is, vergelijken we hem ook nog even op een paar gebieden met de Alpe d’Huez.

Het profiel van de Col du Granon. | Beeld: ASO

Stijgingspercentages

Zoals je hierboven ziet heeft de Col du Granon een gemiddeld stijgingspercentage 9,2 procent. Daarmee steekt hij de Alpe d’Huez al naar de kroon, want die moet het doen met ‘slechts’ 8,1 procent volgens het profiel van de ASO (zie onder).

Daar komt nog bij dat de steile kilometers bij de Granon meer aan het einde van de klim zitten, terwijl de de Alpe d’Huez wat afvlakt naar het einde toe – als dat een term is die je kunt gebruiken..

De Granon kent eigenlijk geen stukken waar je even bij kan komen – als dat wederom een term is die op z’n plaats is.. Het is steeds steil, net in het midden van de klim drie kilometer achter elkaar boven de 10 procent.

Op de Alpe heb je in het midden nog een steile kilometer (11,5 procent), maar verder komt-ie na het begin nergens meer boven de 10 procent uit.

Hoogte

Een ander (zeer) belangrijk verschil tussen beide klimmen is de hoogte waar ze op liggen. Bij Alpe d’Huez begin je in Bourg d’Oisans relatief laag aan de legendarische haarspeldbochten (nog altijd op 726 meter hoogte).

De Granon begint op 1345 meter hoogte en dientengevolge klim je maar liefst naar 2400 meter boven zeeniveau. Daar waar zuurstofopname wat problematischer wordt. Klimmen boven de 2000 meter geeft het fietsen weer een heel nieuwe dimensie. Een dimensie die Alpe d’Huez dus ontbeert.

 

Het profiel van Alpe d’Huez. | Beeld: ASO

Lengte

Eigenlijk het enige punt waarop Alpe d’Huez het wint van z’n hoger gelegen grote broer is de lengte van de klim. Bij de Alpe d’Huez moet je 13,8 kilometer klimmen voor je de (Tour de France-)top bereikt. Op de Granon is dat twee kilometer minder.

Maar als je de laatste tweeënhalve minder steile kilometers door het skidorp (op ‘natuur’ wint de Granon ook..) erafhaalt, dan kunnen we hier ook een gelijkspel noteren. Maar vooruit, die kilometers horen er natuurlijk wel gewoon bij. Eindstand Col du Granon-Alpe d’Huez derhalve: 2-1.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...