Tour | Jumbo-Visma all in op Galibier en zet Tour op z'n kop: Vingegaard pakt rit en geel

Poeh, wat gebeurde er allemaal in deze schitterende rit naar de Col du Granon! Jumbo-Visma maakte er een heerlijk spektakel van. En met resultaat, want Pogacar stortte in op de slotklim. Wat een verrassing!

Tour de France 2022 stage 11

Na een aankomst op Super Planche des Belles Filles en wat heuvelachtige ritten in de Alpen stond er dan vandaag de eerste échte bergrit op het programma. Het werd een spektakelstuk, niet in het minst dankzij de mannen van Jumbo-Visma.

Voor het zover was, zagen we Mathieu van der Poel en Wout van Aert meteen in de aanval trekken op het vlakke. Er vormde zich een omvangrijke groep met de twee erin, maar zo gauw het omhoog ging op de Col du Telégraphe moest MVDP de rol lossen. Niet veel later gaf hij op.

Jumbo-Visma all in

Wout van Aert bleef wel vooraan en dat was een onderdeel van het Masterplan Pogi (Proberen Te) Slopen dat al vroeg in de etappe in gang werd gezet. Op de Galibier ging Jumbo-Visma all in met heel veel aanvallen van Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.

Ze slaagden erin Pogacar te isoleren - zijn beste man was Marc Soler - terwijl bij Jumbo-Visma ook Steven Kruijswijk en Sepp Kuss goed voor de dag kwamen. De jonge Sloveen counterde alle aanvallen en onder de top was de iets oudere Sloveen opgerookt: Roglic kon het tempo niet meer volgen.

Vanuit de vroege vlucht kwam Warren Barguil als eerste boven op de Galibier. De groep der favorieten werd in de afdaling wat groter en bestond beneden uit Pogacar, Vingegaard, Kruijswijk, Kuss, Bardet, Quintana, Thomas, Yates. Lutsenko en Izaguirre. Wout van Aert liet zich uitzakken naar het groepje met Roglic om die terug aan het front te krijgen.

Herrijzenis Majka

Dat lukte en dus begon er alsnog een vrij grote groep aan de loodzware Col du Granon (ook Gaudu, Vlasov en... Majka keerden terug). Van Aert trok nog even door en zette de hele bups af onderaan de Granon.

Majka bleek z'n goede benen teruggevonden te hebben, want onder zijn impulsen op de kop van de groep bleef er onmiddellijk nog maar een klein clubje over. Door het tempo van Van Aert en Majka slonk de voorsprong van Barguil (en Teuns, Geschke en Latour, die er nog voor reden) zienderogen. Ondertussen had Pogi het wel naar z'n zin.

De herrijzenis van Majka zorgde ervoor dat ook Kruijswijk moest lossen bij de favorieten. De rollen waren opeens omgedraaid: UAE nog twee, Jumbo-Visma nog maar eentje (Vingegaard). Ondertussen reed Quintana weg uit die groep der favorieten, zo achter z'n ploegmaat aan... Ook Bardet kon nog wel wat harder dan het tempo van Majka en demarreerde.

Vingegaard vliegt

Het waren allemaal voorbeschietingen, want even later zette Vingegaard de Tour in vuur en vlam. Het bijna onmogelijke gebeurde: Tadej Pogacar kon niet volgen. De Deen pakte binnen mum van tijd een halve minuut en was op weg naar het geel met nog zo'n 4 kilometer te gaan.

Terwijl Vingegaard de berg op vloog, waren ook Bardet en Thomas sterker dan de geletruidager, die een mokerslag te verduren kreeg. Pogi had het niet meer zo naar z'n zin... De Sloveen kreeg uiteindelijk 2 minuut 52 aan z'n broek en werd zevende in de rituitslag. Hieronder zie je de hoeveel tijd Vingegaard pakte op de andere favorieten (en als je op GC klikt, zie je ook het algemeen klassement).

Results powered by FirstCycling.com

Morgen wacht er wederom een loodzware etappe met aankomst op Alpe d'Huez. Daarvoor beklimmen de renners wederom de Galibier, maar dan van de veel minder zware kant. Maar daar tegenover staat dat ook de Croix de Fer nog op het menu staat alvorens we naar de Alpe trekken...

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022