Jonas Vingegaard: 'Het plan was om er een zware etappe van te maken'

Jonas Vingegaard heeft een spektakelrijke Alpenetappe helemaal naar zijn hand gezet. Met ritwinst op de Col du Granon en een geel gat van meer dan twee minuten op Tadej Pogacar, dynamiteerde hij met Jumbo Visma de Tour.

Tour de France 2022 stage 11

Jumbo Visma pleegde op weg naar de Col du Granon een coup en neemt daarmee Tour de France in een wurggreep. Met panache zette de gele ploeg zijn speerpunt Jonas Vingegaard in de gele trui. Vingegaard loste alles en iedereen in de laatste vier kilometer, veelvraat Pogacar incluis.

Jonas Vingegaard: "Ik realiseer me nog niet wat er vandaag gebeurd is. Hier droomde ik altijd van. Het was de bedoeling om er een lastige koers van te maken, vanaf de start. Dat was in mijn voordeel en in dat van Primoz. En dus was Wout mee met de ontsnapping en probeerden we het Tadej Pogacar moeilijk te maken met aanvallen op de flanken van de Galibier."

Pogacar kraakte niet op de Galibier en toonde nog bijzonder veel lef toen hij aan de voet van de Col du Granon vrolijk de camera zocht. Enkele kilomters verderop moest hij eraan geloven, na berewerk van Jumbo Visma.

Vingegaard: "Op de Galibier was Tadej nog heel sterk en reed hij iedereen uit het wiel. Ik voelde pas dat ik de winnende kaarten had toen ik aanviel. Eerder zag ik het niet aankomen. Ik probeerde het vorig jaar al op de Ventoux en dacht dus om het opnieuw te doen. Deze keer lukte het en sloeg ik een groot gat. Het is ongelooflijk wat me hier vandaag overkomt."

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022