Richard Plugge: 'Het was een gewaagd plan, maar wie niet waagt wie niet wint'

Goed voor zijn hart was het niet, maar Richard Plugge heeft uiteraard genoten van het huzarenstukje van Jumbo-Visma.

Tour de France 2022 stage 11

De teammanager van Jumbo-Visma deed na afloop zijn verhaal bij de NOS. "Een groot deel van het plan is uitgekomen. We pakken geel en hebben met de hele ploeg Pogacar kunnen kraken. Ze hebben allemaal goed werk verricht. Echt prachtig om te zien, ook heel nerveus. Het was een gewaagd plan, maar wie niet waagt wie niet wint. 'No risk, no glory', zegt Primoz altijd. En dat klopt."

Jumbo-Visma begon er al mee op meer dan zestig kilometer van het einde. "We zijn all-in gegaan en dat het dan zo uitpakt, is geweldig. Ik had vandaag met de Tourorganisatie een fietstocht en ben zelf over die cols gereden. Toen ik aankwam, begon het spel. Normaal zit je in koers en heb je geen bereik, waardoor je flarden meekrijgt. Nu kon ik alles volgen en ik moet zeggen: dat is niet oké voor mijn hart."

Defintief kraken

Plugge ging nog iets dieper in op het plan dat Jumbo-Visma vandaag had uitgetekend. "Laporte, Tiesj, Wout of Steven moest meezitten, maar het is geen PlayStation. Met Laporte en Wout in die rol was het ideaal. Het enige van het plan wat niet is gelukt, is dat Roglic niet wegkwam. Dat kan gebeuren, maar daarna heeft hij zo vaak aangevallen dat Pogacar iedere keer moest counteren. Dat kost kracht en hij heeft zijn rol uitstekend vertolkt. Maar het idee was dat hij vooruit zou zitten."

Uiteindelijk blies Roglic zichzelf op, maar het beulswerk heeft geholpen, want ook zijn landgenoot kwam de man met de hamer tegen. Op de Col du Granon verloor Pogacar drie minuten op Vingegaard. Toch waakt Plugge nog voor te veel enthousiasme. "Nee, hij is niet voorgoed gekraakt. We moeten nog anderhalve week en we moeten inzetten om hem definitief te laten kraken. Maar hij wint niet voor niets twee keer de Tour. Het blijft een bijzondere renner en we moeten hem nog definitief kraken."

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022