Thijs Zonneveld over Pogacar: 'Het zit er heel dik in dat hij in dit soort etappes gewoon niet zo heel goed is'

Net als iedere wielerliefhebber zag ook analist Thijs Zonneveld een dag om nooit te vergeten. Na afloop ging hij in op het kraken van Pogacar.

Tour de France 2022 stage 11

Voor het Algemeen Dagblad analyseerde hij direct na de etappe alle gebeurtenissen. "Wat Pogacar heel goed kan, is één berg heel hard gaan. En die versnelling waarmee hij iedereen kapotrijdt. Wielrennen is voor een groot deel de strijd proberen te vechten waar jij dat het liefst hebt. En deze strijd heeft Pogacar bijna nog nooit uitgevochten."

De hitte, de zwaarte van de bergen, de hoogte en ook de lengte van de finale maakten de elfde etappe er eentje om niet snel te vergeten. En het heeft laten zien waar Pogacar zijn zwaktes liggen, stelt Zonneveld. Al blijven het relatieve zwaktes. "Op hoogte, zware beklimmingen en van heel ver onder vuur worden genomen. Het zit er heel dik in dat hij hier gewoon niet zo heel goed in is."

En dan heeft hij ook nog geen ploeg om op te bouwen. "Als je de hele dag alles in je eentje moet doen en je hebt minder teamgenoten… Bij Jumbo krijgen ze de hele dag bidons, gelletjes. Ze hebben hem gewoon vakkundig gesloopt."

Jumbo

Uiteraard was de analist ook lyrisch over het plan van Team Jumbo-Visma. "Ze zijn all-in gegaan. Voor hetzelfde geld had Roglic nu op tien minuten gestaan en Vingegaard op een kwartier, haha. De theorie was dat Pogacar de meest explosieve is en als je tot het laatste moment wacht, kan hij telkens seconden pakken. De enige manier om hem te kloppen is van heel ver, heel vaak aanvallen. Dat zijn explosiviteit weg is en dan kon het misschien weleens doorslaan naar Vingegaard, die net iets beter wordt als het heel lang is."

Het moest vandaag ook gebeuren, want Roglic kon zijn landgenoot helpen onder druk te zetten, omdat hij nog niet ver in het klassement stond. "Roglic is niet top. Het is eindig dat je hem kunt gebruiken. Als hij vandaag vijf minuten verliest zonder iets te doen, dan staat hij op acht minuten en denkt Pogacar: laat hem lekker rijden. Dan is het klaar. Ze hebben bij Team Jumbo-Visma ook gedacht: we kunnen wel weer wachten op morgen, maar misschien staat Roglic dan wel veel te ver."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022