Steven Kruijswijk: 'Ik denk dat Pogacar op de Galibier zelf te veel wilde oplossen, maar hij moest ook eigenlijk wel'

Team Jumbo-Visma ging all-in in de elfde etappe en dat resulteerde in het kraken van Pogacar. Steven Kruijswijk over de rit.

Tour de France 2022 stage 11

De Brabander verscheen met een vette glimlach voor de camera's van de NOS. Even eerder hadden hij en zijn teamgenoten de Tour de France op z'n kop gezet en Tadej Pogacar doen kraken op de Col du Granon. "Een superlastige etappe. We hadden deze rit aangestipt als etappe om te kijken of we Jonas voorbij Pogacar konden krijgen."

Dat deed het hele team, want iedere renner heeft zijn aandeel gehad in de zegetocht van Vingegaard. "Ik denk dat we als ploeg super hebben gereden. We moeten niet wachten op een één-op-één-gevecht, want dan wordt het lastig. De enige manier om het uit te proberen was de koers hard maken. Dan weet je dat we daar de ploeg voor hebben."

Al op Télegraphe viel Roglic een eerste keer aan en op de Galibier zat Jumbo-Visma helemaal met een overtal. "Het tweede deel van de Galibier wilden we Pogacar onder druk te zetten. Ik denk dat hij daar te veel alleen heeft willen oplossen, maar dat moest hij ook wel. Hij kon niet wachten om ons er allemaal bij te laten komen."

Roglic

Tijdens de beklimming hoorde Kruijswijk al dat Vingegaard een onwijze dreun aan het uitdelen was. "Als je de jongens dan ziet over de streep… We hadden een plan vanochtend. Je weet nooit hoe het loopt en we hadden niet op de planning dat Primoz achter zou staan en dat hij zich niet heel goed zou voelen, maar hem konden we wel inzetten om de koers hard te maken."

Kruijswijk waakt net als Richard Plugge voor te veel enthousiasme. "Er komt zeker nog veel aan, haha. Eigenlijk was dit de eerste echt lastige dag. We hebben het voor iedereen moeilijk gemaakt, ook voor onszelf, maar we kunnen vertrouwen op een sterk team. Hoe we er nu voorstaan, is supergoed, maar we moeten bij de les blijven. Met Pogacar weet je het nooit."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022