Wout van Aert: 'Vingegaard is een pluimgewicht, dus een zware beklimming is in zijn voordeel'

Wout van Aert deed wederom berewerk in dienst van Jonas Vingegaard. Team Jumbo-Visma kwam mede door zijn werk de dag uitstekend door.

Tour de France 2022 stage 12

Van Aert nam de Croix de Fer en de afdaling van die klim voor zijn rekening. Vervolgens leidde hij zijn ploeg richting de Alpe d'Huez, waar Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Sepp Kuss kopman Jonas Vingegaard veilig naar de finish leidden. De Deen verloor zodoende geen tijd op zijn grootste concurrent Tadej Pogacar.

Van Aert toonde zich na afloop dan ook zeer tevreden over de dag naar Alpe D'Huez. "Dit was de eerste testdag voor Vingegaard", reageerde Van Aert na afloop tegen Sporza. "Het was een superzware dag, zeker na de rit van gisteren. We zijn goed hersteld als ploeg en waren klaar om de trui te verdedigen. Ik heb afgezien vandaag, maar voelde me wel goed."

Team Jumbo-Visma gaf de kopgroep de ruimte, maar verhoogde de snelheid wél zo nu en dan op de beklimmingen. "Ik heb geprobeerd te controleren en af en toe door te trekken op de beklimmingen. Jonas is een pluimgewicht, dus dat is een voordeel op zware beklimmingen."

Vervolgens ging het over de leider die Vingegaard is geworden. "Hij heeft een grote evolutie doorgemaakt. We zijn in hetzelfde jaar in de ploeg gekomen. Hij heeft sindsdien veel meer vertrouwen. Dat is een enorm verschil met toen. Hij durft ook echt dingen uit te spreken en te zeggen dat hij goed is."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022