De tijden op Alpe d'Huez in historisch perspectief: niet in de buurt van Pantani, maar onder de 40 minuten

Misschien zegt het niet veel, maar het is altijd interessant om de klimtijden op Alpe d'Huez te vergelijken. De toptijd van Marco Pantani bleef wederom ver buiten bereik.

Tour de France 2022 stage 12

De toptijd op Alpe d'Huez staat op naam van Marco Pantani, die in 1995 slechts 36 minuten en 50 seconden deed over de 'Nederlandse berg.' Ook de tweede en derde tijd staan op naam van de Italiaan. In 1997 (36 minuten en 54 seconden) en in 1994 (37 minuten en 15 seconden) reed Pantani eveneens een razendsnelle tijd.

Pantani deed dat uiteraard in het EPO-tijdperk. De eerste zeventien tijden werden gereden tussen 1994 en 2006. Onder anderen Pantani, Lance Armstrong, Jan Ullrich, Richard Virenque en Iban Mayo staan tussen de renners die het snelste de Alpenreus zijn opgereden.

2022

De editie van 2022 is ook razendsnel gebleken. Alpe d'Huez werd vrijwel helemaal gecontroleerd door Team Jumbo-Visma, waar Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en Sepp Kuss getuige de tijden een flink tempo erin hadden in dienst van leider Jonas Vingegaard. Ze reden namelijk de snelste tijden van het huidige decennium.

Tadej Pogacar, Vingegaard en Geraint Thomas reden onder de veertig minuten, want ze deden uiteindelijk 39 minuten en 10 seconden over de Alpe d'Huez. En dat terwijl het hier en daar toch duidelijk stilviel. Zeker nadat Pogacar twee keer demarreerde, maar Vingegaard niet kraakte en ze naar elkaar begonnen te kijken.

Ook Enric Mas, Sepp Kuss (beiden 39 minuten en 13 seconden), Romain Bardet (39 minuten en 29 seconden) en Adam Yates (39 minuten en 48 seconden) bleven onder de veertig minuten. Het zag er misschien niet heel spectaculair uit, maar al met al reden de topfavoriet klaarblijkelijk een onwijs tempo.

Nieuws
  • Photo: Pool/Cor Vos © 2022