Video | Zo bereidt 'Iceman' Pogacar zich voor op een hete dag in de Tour

In de Franse hitte is koelen zeer belangrijk. Tadej Pogacar laat in een filmpje als een ware Iceman zien hoe hij dat voor de rit doet. Tot aan de sokken toe gekoeld...

Tour de France 2022 stage 13

Wielrennen is wetenschap en professionaliseert in rap tempo. De afgelopen jaren werd al winst geboekt op het gebied van trainings- en voedingsstrategieën, maar ook op het gebied van koelen is er een slag gemaakt. Dat blijkt wel uit de manier waarop Tadej Pogacar zich voor weer een hete dag in de Tour de France opmaakt.

Koelen, koelen, koelen, is het devies. De Sloveen loopt voor de etappe dan ook als een ware Iceman rond. Velon schoot beelden van Pogi die in een koelvest ijsblokjes bij z'n sokken staat in te doen.

Tijdens de rit gebruiken Pogacar en de andere renners (Jumbo-Visma beweert een nog betere 'koelstrategie' te hebben dan de andere ploegen) nylonpanty's met ijs erin om zich te koelen.

Ook komt hun drinken gekoeld uit de ploegleidersauto's omdat koud water sneller en beter wordt opgenomen door het lichaam. Het gaat zelfs zo ver dat ze eten met munt erin verwerkt krijgen omdat ook dat beter is op hete dagen.

Vandaag mag Pogi in de Franse hitte dwars door wat we volgens het cliché 'de bakoven van Frankrijk' moeten noemen van Saint-Etienne naar Mende rijden. In de aankomstplaats wacht er een muur van een paar kilometer die op zijn lijf geschreven is om misschien wat tijd terug te pakken op Jonas Vingegaard.

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022